Acceptatie homoseksualiteit toegenomen, bij andere groepen lager
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn gemiddeld positiever gaan denken over homoseksualiteit. Dat staat in een onderzoek dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Dit jaar had 86 procent een positieve houding tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, in 2020 was dat nog 76 procent.
Tegelijkertijd is de acceptatie van andere lhbtiqa+-groepen lager. Tegenover bi+-personen staat bijvoorbeeld 66 procent positief. Een kwart vindt de groep een "modeverschijnsel", staat in het onderzoek. Iets meer dan de helft (53 procent) staat positief ten opzichte van non-binaire personen. Het percentage mensen dat het een probleem zou vinden als hun kind les kreeg van een transgender docent, steeg van 9 naar 14.
Lhbtiqa+-personen ervaren meer discriminatie en onlinehaat dan cis-hetero's, oftewel mensen die dezelfde genderidentiteit hebben als hun geboortegeslacht en zich aangetrokken voelen tot het andere geslacht. Alle lhbtiqa+-groepen zeggen ook dat ze vaker nadenken over hoe ze zich in het openbaar gedragen, bijvoorbeeld als het gaat om het uitdrukken van liefde voor iemand anders.
De organisaties Panteia, Movisie en Ipsos I&O hebben in opdracht van het kabinet een vragenlijst uitgezet onder bijna 2500 mensen. Vorige edities gingen over lhbt personen, deze keer hebben de onderzoekers onderscheid gemaakt tussen meer verschillende groepen. Behalve lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen keken ze ook naar non-binaire, queer, intersekse en aseksuele personen, lhbtiqa+ personen van kleur en lhbtiqa+ personen met een beperking.
Meer uit Binnenland
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Nederland moet meer doen om minderjarigen te beschermen tegen uitbuiting. Dat concludeert het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in een nieuw rapport dat dinsdag verschijnt. Voor het onderzoek is gekeken naar alle gesprekken met slachtoffers van mensenhandel die van 2019 tot en met 2023 werden gevoerd op het anonieme chatplatform van Fier, expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.
1 uur geledenDIDAM (ANP) - Bij een raadsvergadering van de gemeente Montferland is maandagavond vuurwerk in de richting van raadsleden gegooid, zegt burgemeester Harry de Vries. Dat gebeurde voorafgaand aan een vergadering waarin werd gesproken over de opvang van ongeveer 250 asielzoekers in de gemeente. De Gelderlander en Omroep Gelderland melden dat het vuurwerk werd gegooid door tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sportstaatssecretaris Vincent Karremans ergert zich "kapot" aan sporters die zich misdragen, vooral op het voetbalveld. Dat geldt met name voor topsporters op televisie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, die ze volgens de bewindsman lang niet altijd vervullen. "De agressie richting de scheidsrechter en richting elkaar. Dan praten we met zijn allen een beetje goed dat sport emotie is. Ja, de groeten, je hebt je maar gewoon te gedragen", zei Karremans tijdens een sportdebat.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep organisaties roept het Openbaar Ministerie op onderzoek te doen naar mogelijke Israëlische inmenging bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat onderzoek zou volgens de organisaties moeten gaan over "bedreiging, chantage en afluisterpraktijken van medewerkers van het Strafhof".
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.
11 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Een voor dinsdag geplande lezing van de Israëlische professor Kiril Solovey op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wordt niet fysiek gehouden, maar digitaal. Dat is volgens de TU/e het gevolg van de grimmige sfeer die ontstond tijdens een protestactie op 26 november, tijdens een lezing van hoogleraar Karel Martens. Martens is net als Solovey verbonden aan de Israëlische universiteit Technion en werd tijdens de protestactie door de beveiliging naar een aparte ruimte geleid.
13 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep opnieuw levenslange gevangenisstraf geëist tegen Naoufal F. Volgens de aanklagers staat vast dat de 44-jarige Amsterdammer zich in 2015 schuldig heeft gemaakt aan het aansturen van een moordpoging in Diemen en een moord in Almere.
15 uur geleden