Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABP verduurzaamt beleggingsportefeuille verder

ABP verduurzaamt beleggingsportefeuille verder

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenreus ABP gaat de komende vijf jaar de beleggingsportefeuille verder verduurzamen. In 2025 wil het fonds de beleggingen in kolenmijnen en teerzand hebben afgebouwd. Ook moet 15 miljard euro zijn belegd in duurzame en betaalbare energie en moet de CO2-uitstoot in de aandelenportefeuille 40 procent lager liggen dan in 2015. Van het vermogen moet 20 procent worden gestoken in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.

Met de maatregelen werkt ABP toe naar een klimaatneutrale portefeuille in 2050. De bedrijven waarin ABP belegt, moeten de mensenrechten respecteren en goede arbeidsvoorwaarden hebben.

"Naast de doelen op het terrein van klimaat gaan we ook aan de slag met circulariteit en digitalisering. Want als je een duurzame samenleving wil, dan is er meer nodig. En dus gaan we meer beleggen in bedrijven die werken aan hergebruik van grondstoffen en verantwoorde voedselproductie en in bedrijven die via digitalisering oplossingen zoeken om klimaatverandering en grondstoffenschaarste tegen te gaan", aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann.

Rendement

Het fonds rekent erop dat de verduurzaming van de beleggingsportefeuille niet ten koste zal gaan van het rendement. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Het beheert 442 miljard euro aan pensioenvermogen voor 3 miljoen deelnemers binnen de overheid en her onderwijs.

Milieuorganisaties Both ENDS, Fossielvrij NL en Greenpeace vinden dat bij de verduurzaming van de ABP-beleggingsportefeuille nog te veel vervuilende sectoren buiten schot blijven. "Een stap vooruit, maar olie en gas blijven een blinde vlek in het nieuwe investeringsbeleid", aldus de milieuorganisaties in een gezamenlijke verklaring. "Met dit beleid houdt ABP zijn investeringen in grote oliebedrijven als Exxon, Gazprom en Shell aan. Daarmee is ABP medeverantwoordelijk voor de desastreuze activiteiten van deze grote vervuilers, die maar liefst 97 procent van hun uitgaven steken in het vinden van meer olie en gas."

Meer uit Financieel

Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

1 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

2 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

2 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

3 uur geleden
Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. "Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei", zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

3 uur geleden
400 van de 450 overgebleven medewerkers Nedcar ook weg

BORN (ANP) - Zo'n 400 van de overgebleven 450 medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar hebben ontslag aangezegd gekregen. Er is voor hen geen werk meer. De vakbonden waren woensdag in de voormalige autofabriek om met de mensen te praten en hun vragen te beantwoorden. Dat zei bestuurder Ed Leunissen van CNV na berichtgeving in Dagblad de Limburger over de ontslagen.

4 uur geleden
Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa

LEIDEN (ANP) - De eerste worstjes met gecultiveerd varkensvlees die mensen in de Europese Unie mochten proeven, zijn in de smaak gevallen. Het vlees had "absoluut de textuur van een kwalitatief worstje", zei chef-kok Ron Blaauw, die in een driekoppig panel zat van personen die het worstje van Meatable mochten proeven. Prins Constantijn van Oranje zei dat het stuk vlees uit het laboratorium duidelijk "geen substituut was". "Hier zit waarschijnlijk meer vlees in dan in een gemiddelde worst in Engeland", merkte de speciaal gezant van start-uporganisatie Techleap op.

4 uur geleden