Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABP: pensioenkorting nog niet definitief afgewend

ABP: pensioenkorting nog niet definitief afgewend

HEERLEN (ANP) - Voor pensioenfonds ABP is de kans op een verlaging van de pensioenen in 2021 nog altijd "reëel". Onlangs kwamen vakbonden, werkgevers en het kabinet een versoepeling van de regels voor pensioenkortingen overeen. Maar ook met die versoepeling is het grootste pensioenfonds van het land er niet gerust op dat kortingen zijn afgewend.

Bij het vaststellen of pensioenfondsen de pensioenen kunnen verhogen of moeten verlagen is de dekkingsgraad belangrijk. Die laat zien in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Bij de overeenstemming in 'de polder' over de uitwerking van het pensioenakkoord, werd wegens de coronacrisis afgesproken dat pensioenfondsen niet hoeven te korten als ze per beloofde euro aan pensioen minimaal 90 cent in kas hebben.

ABP geeft aan dat dit de kans op pensioenkortingen inderdaad zou verkleinen, maar dat het nog altijd onzeker is of het fonds de ondergrens wel haalt. "Op dit moment verkeert ABP nog in de gevarenzone en is de kans op pensioenverlaging in 2021 reëel. We zullen eind van dit jaar de balans op moeten maken." Eind mei had ABP per beloofde euro pensioen net geen 85 cent in de kas.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) stuurde eerder deze week stukken over de uitwerking van het pensioenakkoord op naar de Tweede Kamer. ABP stelt in een reactie daarop dat het allereerst van belang is dat het akkoord wordt omgezet in wetgeving. Het pensioenfonds is positief over de aanpassing van het huidige pensioenstelsel. Dit zou beter passen bij deelnemers die gedurende hun carrière van baan wisselen. Daarnaast profiteren deelnemers sneller van economisch goede jaren dan in het huidige stelsel.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

32 minuten geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

46 minuten geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

1 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

1 uur geleden
Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al in met de schuldendeal. Daardoor is voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten.

2 uur geleden
Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

6 uur geleden
CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

10 uur geleden