Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABP belegt niet meer in Shell, BP en Total Energies

ABP belegt niet meer in Shell, BP en Total Energies

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft "een groot deel" van zijn beleggingen in de producenten van fossiele energie verkocht. "We beleggen daarmee niet langer in grote bedrijven als Shell, BP en Total Energies", meldt het fonds.

In totaal zegt ABP voor ongeveer 9 miljard euro aan beleggingen in de sector verkocht te hebben. "Wat nog overblijft zijn onze aandelen in opkomende markten (circa 1 miljard euro). Die verkopen we naar verwachting dit jaar, nadat ook deze aandelen zijn losgemaakt uit de beleggingspools", aldus ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland.

Daarna volgt nog de afbouw van de 5,6 miljard euro in zogenoemde illiquide beleggingen. Voorbeelden hiervan zijn energiecentrales. "Deze beleggingen zijn niet snel te verkopen omdat we hierbij gebonden zijn aan contracten", stelt het fonds. Die kunnen soms nog tot 10 jaar lopen.

Volgens een woordvoerster van ABP zijn de beleggingen verkocht omdat in een aantal klimaatrapporten staat dat er versneld moet worden met de energietransitie en dat er ook geen olie meer opgepompt mag worden, dit alles om klimaatdoelstellingen te halen. "En onze deelnemers gaven ook in steeds grotere getalen aan dat ze wilden dat we niet meer in fossiel beleggen. Wij investeren meer en meer in duurzame energie", aldus de woordvoerster. Volgens haar gaan de verkopen van de fossiele bedrijven, die doorgaans een stabiel dividend opleveren, niet ten koste van het beleggingsrendement van ABP.

Meer uit Financieel

CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

18 minuten geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

32 minuten geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

1 uur geleden
Circa 10.000 lege lachgascilinders ontploft bij afvalinstallaties

DEN BOSCH (ANP) - Vorig jaar zijn zo'n 10.000 lege lachgascilinders in afvalverwerkingsinstallaties ontploft. Volgens de afvalbranche is het een "wonder" dat hierdoor tot dusver geen doden zijn gevallen. De afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

1 uur geleden
Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

7 uur geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

7 uur geleden
Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geƫindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

9 uur geleden