Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aboutaleb over explosies: hopelijk keert de rust snel terug

Aboutaleb over explosies: hopelijk keert de rust snel terug

ROTTERDAM (ANP) - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hoopt dat er snel een einde komt aan de reeks explosies in zijn stad. Hij laat in een reactie weten de situatie "zeer serieus" te nemen. "Ik hoop dat zo snel mogelijk de rust zal wederkeren", zegt hij in een filmpje op Twitter, dat in de nacht van zondag op maandag is opgenomen tijdens een bezoek aan de Crooswijkseweg. In Crooswijk waren afgelopen week vier ontploffingen.

In Rotterdam waren de laatste tijd meerdere explosies. "Ik begrijp dat dit leidt tot bezorgdheid. Ik wil u laten weten dat wij deze situatie zeer serieus nemen en er samen met politie en OM alles aan doen om de veiligheid in onze stad te waarborgen", zegt de burgemeester, die een kijkje kwam nemen in de wijk "om te kijken wat hier gebeurt en om de politiemensen die er massaal aanwezig zijn een hart onder de riem te steken".

Volgens Aboutaleb zijn veel mensen in de buurt bang. "De beste manier om deze mensen een gevoel van veiligheid te geven is toch ook massaal aanwezig zijn van de politie. We doen er nu echt werkelijk alles aan." Zo kondigden de gemeente en de politie zondag al aan de beveiliging en het toezicht op te schroeven op plaatsen die de afgelopen tijd zijn getroffen door explosies. Volgens een woordvoerder van Aboutaleb is er naast extra politie ook langer handhaving op de Crooswijkseweg. De handhavers zijn hier nu tot 02.00 uur aanwezig. Normaal gesproken werken ze hier tot 23.00 uur.

Meerdere incidenten

In de Maasstad zijn dit jaar tot nu toe vijftig ontploffingen bij woningen en bedrijfspanden geteld. Dat zijn er al meer dan in heel 2022. De meest recente explosie was in de nacht van zondag op maandag in de Witte de Withstraat, een populair uitgaansgebied in het centrum. Ook in de Van Speykstraat in het Oude Westen waren in de afgelopen dagen meerdere incidenten. Of er een verband is tussen de gebeurtenissen in de verschillende wijken is niet bekend.

Bij buurthuis De Nieuwe Gaffel, in de wijk het Oude Westen "liep het al vol met mensen die helemaal geschrokken waren van de gebeurtenissen", vertelt beheerder Graciano Reyke. Het buurthuis wil voor zowel medewerkers als bewoners een informatiebijeenkomst organiseren. "Dat is nodig. Juist na zo'n gebeurtenis kunnen we mensen opvangen, zodat ze hun verhaal kunnen doen."

Aanhoudingen

Meerdere mensen zijn inmiddels aangehouden voor betrokkenheid bij de explosies. Volgens de burgemeester zijn nog meer arrestaties te verwachten. "Ik hoop dat de rust zal terugkeren en uiteindelijk degene die dit gedaan heeft zijn verdiende straf zal krijgen."

Meer uit Binnenland

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.

38 minuten geleden
Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israƫl en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

3 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

5 uur geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

5 uur geleden
Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

7 uur geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

8 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

8 uur geleden