Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aboutaleb: ongeregeldheden na WK-duel waren geen rellen

Aboutaleb: ongeregeldheden na WK-duel waren geen rellen

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt bij de ongeregeldheden in de stad na de WK-voetwedstrijd België-Marokko afgelopen zondag eerder over "een verstoring van de openbare orde" dan over rellen. De onrust werd volgens hem getriggerd door beelden uit Brussel, waardoor het ook in Rotterdam ontspoorde, en een herhaling ervan verwacht hij niet.

Zondagavond gingen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam voetbalsupporters de straat op na de winst van Marokko. In Rotterdam werden hierbij onder anderen agenten bekogeld met glas en vuurwerk, waarop de ME ingreep. Er was geen sprake van brandstichting, stelen of het vernielen van gemeentelijke eigendommen, aldus Aboutaleb tijdens een gemeenteraadsvergadering donderdag. "In België waren rellen meer aan de orde, die zijn uitgebleven in Rotterdam. Ik ben blij dat rellen zoals op de Coolsingel ons bespaard zijn gebleven." Hij denkt ook niet dat het geplande confrontatie was. "Het waren gewoon drommen mensen en het sloeg om door beelden uit Brussel."

De Rotterdamse burgemeester zei niet op deze manier voorbereid te zijn geweest hierop. "We waren voorbereid op vreugde-uitingen bij de Hofpleinfontein." Omdat het Black Friday-weekend was, was er wel meer politie op de been. "En we hadden de ME on call, dat hadden andere steden niet." Daardoor dropen de relschoppers volgens hem snel af. Donderdagmiddag staat de wedstrijd Canada-Marokko op het programma, maar Aboutaleb zei zich niet nog een keer te laten verrassen. Volgens hem volgt de politie de openbare sociale media altijd en daarop waren geen indicaties dat de rellen zich zouden herhalen.

Drie veiligheidsrisicogebieden

In Rotterdam zijn er vier aanhoudingen verricht maar de burgemeester sluit niet uit dat er op basis van camerabeelden meer arrestaties volgen. Twee agenten zijn zondag gewond geraakt. Volgens Aboutaleb vielen hun verwondingen mee: de agenten zijn behandeld in het ziekenhuis en mochten daarna naar huis.

In Amsterdam-West zijn tijdens het WK-duel van Marokko tegen Canada donderdag drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Dat heeft de gemeente Amsterdam besloten op basis van informatie verkregen na de rellen die ook in Amsterdam volgden na de wedstrijd. De Amsterdamse politie heeft een waterkanon uit Duitsland tot haar beschikking.

Waterkanon

In Rotterdam behoort een waterkanon uit België tot de beschikbare middelen. "Echter, als in België, dat donderdagmiddag net als Marokko ook een wedstrijd speelt, rellen uitbreken, zullen ze mogelijk zelf de waterwerper willen gebruiken", aldus een woordvoerster van de Rotterdamse politie.

Ze voegt eraan toe dat het kanon slechts een van de vele middelen is die de politie kan inzetten. "We hebben na de wedstrijd van afgelopen weekend tot aan de aanloop naar de wedstrijd van Marokko donderdag juist sterk ingezet op voorlichting en overleg om herhaling van incidenten zoals die van zondag te voorkomen."

Meer uit Politiek

Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster

DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

2 uur geleden
Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

18 uur geleden
Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

DEN HAAG (ANP) - De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

18 uur geleden
Moslimorganisatie maakt zich zorgen om beoogd premier Schoof

DEN HAAG (ANP) - Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) maakt zich zorgen over de beoogde premier Dick Schoof. CMO-voorzitter Muhsin Köktaş vraagt zich af of de moslimgemeenschap in Nederland "niet extra" onder een vergrootglas komt te liggen. Hij hoopt dat Schoof "niet buiten de grondwet" het hoofdlijnenakkoord zal uitvoeren. Volgens Köktaş worden moslims in dat akkoord als onderdeel van migratie gezien in plaats van als Nederlandse burgers. "Als Schoof dat akkoord gaat uitvoeren, dan maken wij ons daar zorgen over", zegt Köktaş.

22 uur geleden
Bits of Freedom bezorgd: Schoof vindt dat hij boven wet staat

AMSTERDAM (ANP) - Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom maakt zich grote zorgen over de voordracht van Dick Schoof als premier. "In het hele domein waar hij actief is geweest, wint repressie het van rechtsbescherming. Vaak speelt discriminatie een grote rol. Dit is een man die vindt dat hij boven de wet staat, dat de overheid boven de wet staat. Daar zouden mensen zich veel meer zorgen over moeten maken dan ze doen", zegt directeur Evelyn Austin.

22 uur geleden
Schoof overlegt met formateur en partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof is in de Tweede Kamer om te overleggen met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Dinsdagmiddag ging hij lachend zitten aan de tafel waar de vier partijleiders en formateur Richard van Zwol op hem zaten te wachten.

22 uur geleden
Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

23 uur geleden