Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN nam al afscheid van duizenden klanten wegens te hoog risico

ABN nam al afscheid van duizenden klanten wegens te hoog risico

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft al afscheid genomen van duizenden klanten, sinds de bank in 2019 door De Nederlandsche Bank (DNB) werd opgedragen opnieuw dossiers na te lopen en strenger op witwassen te controleren. Volgens het financiƫle concern gaat het om klanten waarvan het risico op eventuele misstanden relatief erg hoog was. Dit kunnen zowel zakelijke als particuliere klanten zijn.

ABN AMRO kreeg maandag een megaboete van het Openbaar Ministerie (OM) vanwege tekortschieten bij het voorkomen van witwassen. "Dat is onacceptabel en daar nemen wij de volledige verantwoordelijkheid voor", zegt topman Robert Swaak over de door het OM aangedragen feiten.

Maar inmiddels is de bank volgens hem wel hard op weg om zijn antiwitwasbeleid weer helemaal op orde te hebben. Momenteel zijn er al zo'n 3800 voltijdsmedewerkers bezig met het nalopen van dossiers en het controleren van transacties. Dat komt neer op ongeveer een op de vijf banen bij de bank. Voor de verbeteringen heeft het concern tot nu toe bijna 1 miljard euro uitgetrokken. En naar verwachting komt daar komende jaren nog ruim 1 miljard euro bij.

Technische oplossingen

Eind 2022 verwacht ABN AMRO klaar te zijn met het hele proces. Dan gaat het ook om het instellen van allerlei technische oplossingen in de systemen die moeten voorkomen dat criminelen die willen witwassen in de toekomst nog zaken kunnen doen bij de bank. ABN AMRO zegt hierover in nauw contact te zijn met toezichthouder DNB.

Negen op de tien dossiers zijn al opnieuw gecheckt, al zullen bij diverse klanten nog wel vervolgstappen nodig zijn. Volgens risicodirecteur Tanja Cuppen komt voorlopig naar voren dat in 98 procent van de gevallen het risicoprofiel neutraal is en er dus niets aangepast hoeft te worden. De klanten waarvan afscheid wordt genomen betreffen volgens haar dus een kleine minderheid van het totale klantenbestand. ABN AMRO wil bijvoorbeeld niet verder met bepaalde zakelijke klanten bij wie sprake is van heel veel grote transacties. Daardoor vindt het concern hun risicoprofiel niet meer passen bij de eigen organisatie.

De bank ziet de fouten bij het tegengaan van witwassen als een collectieve verantwoordelijkheid. Dat betekent dat ABN AMRO geen individuele medewerkers wil straffen. Justitie heeft zelf wel drie voormalig bestuurders van de bank als verdachten aangemerkt. Het strafrechtelijk onderzoek naar hen loopt nog. Swaak zegt dat dit waarschijnlijk "ingrijpend" zal zijn voor de betrokkenen, maar hij wil er verder niets over zeggen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

35 minuten geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

1 uur geleden
Shell wil af van energieleverancier voor Nederlandse huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.

1 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstripping

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Sterke afname Duitse export plastic afval in afgelopen 10 jaar

WIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.

1 uur geleden
Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italiƫ en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

2 uur geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

2 uur geleden