Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN: meer vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs nodig tegen tekort

ABN: meer vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs nodig tegen tekort

AMSTERDAM (ANP) - De transportsector moet meer vrouwelijke en ook jongere chauffeurs werven om zo het tekort aan vrachtwagenchauffeurs tegen te gaan. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de transportsector. Volgens de bank heeft bijna een kwart van de bedrijven in het goederentransport te maken met personeelstekorten.

ABN AMRO stelt dat vrachtwagenchauffeurs alweer bijna net zo schaars zijn als voor de coronacrisis. Sinds begin dit jaar is het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs sterk toegenomen door het economisch herstel van de crisis. Sommige bedrijven kunnen daardoor niet aan de groeiende vraag naar wegtransport voldoen. Vooral op logistieke knooppunten zijn chauffeurs moeilijk te vinden, aldus berekeningen van ABN AMRO op basis van UWV-data. De tekorten zijn het grootst in Noord-Brabant (Den Bosch, Eindhoven, Breda en Tilburg), Venlo, Zwolle en Apeldoorn.

De bank zegt dat er ook structurele oorzaken zijn voor het nijpende tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Veel jongeren vinden het beroep niet aantrekkelijk, omdat er weinig rustplaatsen zijn, vaak te weinig tijd is om te slapen en er wordt geklaagd door veel chauffeurs over lange werkdagen. "Met het oog op de vergrijzing en de verwachte groei in de markt zal de sector meer moeite moeten doen om jongeren en vrouwen aan te trekken. Zo zijn er tot 2025 naar schatting elk jaar bijna 8000 vrachtwagenchauffeurs nodig", zegt econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO. "Dankzij laad- en lossystemen is het werk fysiek minder zwaar geworden, waardoor het beroep aantrekkelijker en toegankelijker wordt voor vrouwen."

Daarnaast kunnen transportondernemers de komende jaren meer chauffeurs zelf opleiden. Daar zijn volgens ABN AMRO subsidies voor beschikbaar, waardoor de ondernemer niet alle kosten zelf hoeft te betalen.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

2 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

2 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

3 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

4 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

4 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

4 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

5 uur geleden