Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN: meer vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs nodig tegen tekort

ABN: meer vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs nodig tegen tekort

AMSTERDAM (ANP) - De transportsector moet meer vrouwelijke en ook jongere chauffeurs werven om zo het tekort aan vrachtwagenchauffeurs tegen te gaan. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de transportsector. Volgens de bank heeft bijna een kwart van de bedrijven in het goederentransport te maken met personeelstekorten.

ABN AMRO stelt dat vrachtwagenchauffeurs alweer bijna net zo schaars zijn als voor de coronacrisis. Sinds begin dit jaar is het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs sterk toegenomen door het economisch herstel van de crisis. Sommige bedrijven kunnen daardoor niet aan de groeiende vraag naar wegtransport voldoen. Vooral op logistieke knooppunten zijn chauffeurs moeilijk te vinden, aldus berekeningen van ABN AMRO op basis van UWV-data. De tekorten zijn het grootst in Noord-Brabant (Den Bosch, Eindhoven, Breda en Tilburg), Venlo, Zwolle en Apeldoorn.

De bank zegt dat er ook structurele oorzaken zijn voor het nijpende tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Veel jongeren vinden het beroep niet aantrekkelijk, omdat er weinig rustplaatsen zijn, vaak te weinig tijd is om te slapen en er wordt geklaagd door veel chauffeurs over lange werkdagen. "Met het oog op de vergrijzing en de verwachte groei in de markt zal de sector meer moeite moeten doen om jongeren en vrouwen aan te trekken. Zo zijn er tot 2025 naar schatting elk jaar bijna 8000 vrachtwagenchauffeurs nodig", zegt econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO. "Dankzij laad- en lossystemen is het werk fysiek minder zwaar geworden, waardoor het beroep aantrekkelijker en toegankelijker wordt voor vrouwen."

Daarnaast kunnen transportondernemers de komende jaren meer chauffeurs zelf opleiden. Daar zijn volgens ABN AMRO subsidies voor beschikbaar, waardoor de ondernemer niet alle kosten zelf hoeft te betalen.

Meer uit Financieel

Woonbond: energietoeslag bereikt niet iedereen die dit nodig heeft

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

15 minuten geleden
Zweedse autogordelmaker met Brabantse vestiging schrapt veel banen

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.

17 minuten geleden
Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

51 minuten geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

1 uur geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

2 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

2 uur geleden
Hernieuwde rentezorgen zetten Aziatische beurzen lager

TOKIO (ANP) - De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag omlaag. Een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank voedde de vrees dat mogelijk ook de Amerikaanse Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Eerder deze week schroefde de Australische centrale bank de rente ook al op, terwijl economen hadden gerekend op een ongewijzigde rente.

3 uur geleden