Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO zet 120 miljoen extra opzij voor rente-op-rentekwestie

ABN AMRO zet 120 miljoen extra opzij voor rente-op-rentekwestie

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO zet nog eens 120 miljoen euro opzij in de kwestie over zogeheten woekerrentes. De bank past de compensatieregeling aan waarbij ook de rente op rente wordt gecompenseerd. Dit besluit volgt op een uitspraak hierover van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut financiële dienstverlening Kifid van vorige maand. ABN AMRO had tot nu toe 340 miljoen euro opzijgezet voor de compensatieregeling.

In de kwestie gaat het om klanten die een doorlopende lening hadden met een variabele rente. ABN AMRO volgde, net als andere banken zoals ING en Rabobank, met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Kifid oordeelde eerder al dat klanten dat wel hadden mogen verwachten, dus een vergoeding moesten krijgen. Onlangs bepaalde het klachteninstituut dat banken ook rekening moeten houden met rente over rente. De te veel betaalde rente hadden consumenten namelijk kunnen gebruiken om hun lening af te lossen, waarna ze over de rest van de lening minder rente zouden hebben betaald.

Bij een doorlopend krediet wordt een maximum te lenen bedrag beschikbaar gesteld dat de consument kan opnemen wanneer dat nodig is. Dat hoeft niet volledig en er wordt alleen rente betaald over het deel van het krediet dat wordt opgenomen.

Compensatieregelingen

ABN AMRO en later ook ING, Rabobank en de Volksbank kwamen met compensatieregelingen voor honderdduizenden gedupeerden. Klanten van ABN AMRO die nog een aanbod voor compensatie moeten ontvangen, krijgen een voorstel waarin rente op rente is toegepast. Klanten die een eerdere compensatie al hebben geaccepteerd en in aanmerking komen voor een nabetaling, krijgen automatisch een bericht. De extra voorziening van 120 miljoen euro wordt over het derde kwartaal van dit jaar in de boeken gezet.

ING zei eerder 75 miljoen euro extra opzij te zetten om klanten te compenseren voor te veel betaalde rentes. Eerder had die bank al 180 miljoen euro opzijgezet. Rabobank hield op voorhand al rekening met het rente-op-rente-effect. "Dat nu de grootste drie banken in Nederland rente op rente vergoeden is heel goed nieuws voor consumenten", aldus de Consumentenbond. "We roepen andere banken op dit voorbeeld te volgen, want er zijn nog steeds banken die niets of niet alles vergoeden."

Andere kredietverstrekkers die te veel rente in rekening brachten zijn volgens de Consumentenbond Santander, Vesting Finance (Hollandsche Disconto Voorschotbank) en Interbank.

Meer uit Financieel

Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

7 minuten geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

2 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

12 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

12 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

13 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

16 uur geleden