Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: winkels verliezen omzet door vergrijzing

ABN AMRO: winkels verliezen omzet door vergrijzing

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel het aandeel 65-plussers in de komende tien jaar oploopt naar bijna een kwart van de bevolking, profiteert de retailsector niet van de vergrijzing. Ouderen besteden hun geld namelijk liever aan weekendjes weg en vakanties dan aan winkelen. De vergrijzing gaat retailers in 2032 dan ook 2 procent aan omzet kosten, meldt ABN AMRO op basis van onderzoek door Q&A Insights & Consultancy onder ruim 3800 Nederlanders.

Ook verwacht bijna de helft van de senioren over tien jaar minder bestedingsruimte te hebben. Dat geldt vooral voor 55- en 67-plussers. Naast het feit dat het inkomen van senioren daalt na de pensionering, hebben zij ook minder behoefte aan nieuwe spullen en geven zij daardoor minder uit aan spullen in winkels.

Hoewel de bevolkingsgroei de terugval aan omzet ruimschoots compenseert met uiteindelijk een verwachte groei van 9 procent, is het volgens ABN AMRO van belang dat winkelbedrijven nu al inspelen op de vergrijzing. Dit kunnen ze doen door bij het kiezen van een winkellocatie, het assortiment, het serviceniveau en bij de inzet van nieuwe (online)strategieën rekening te houden met de behoeften van de grootste bevolkingsgroep over tien jaar.

Het is volgens de bank namelijk opvallend dat negen op de tien huidige 67-plussers wel eens online winkelen. Bovendien denkt bijna een kwart over tien jaar nog vaker online te kopen, zeker als het gaat om elektronica, sportartikelen en bij speciaalzaken. De 'nieuwe oudere' wordt dus digitaler. In veruit de meeste retail-categorieën worden naar verwachting over tien jaar echter minder aankopen gedaan. De meeste ouderen verwachten dan alleen meer te besteden in optiekwinkels, winkels voor hoorapparaten en persoonlijke verzorging.

Winkels en winkelgebieden moeten volgens ABN AMRO dan ook nog beter hun best doen om aantrekkelijk te blijven voor de nieuwe generatie ouderen. "Voor toekomstige ouderen wordt online winkelen steeds belangrijker. De keuze om naar een fysieke winkel te gaan, is vooral ingegeven door de aanwezige kennis, het advies en de mogelijkheid een product uit te proberen. Fysieke retailers doen er daarom goed aan te investeren in goede adviseurs op de winkelvloer", zegt Henk Hofstede, retailbankier bij ABN AMRO. Het "Winkelgebied van de Toekomst" is volgens hem vooral een ontmoetingsplaats en biedt alles onder één dak: met veel horeca, winkels en sanitaire voorzieningen, een breed assortiment en een goede bereikbaarheid.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

12 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

17 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden