Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: winkels verliezen omzet door vergrijzing

ABN AMRO: winkels verliezen omzet door vergrijzing

AMSTERDAM (ANP) - Hoewel het aandeel 65-plussers in de komende tien jaar oploopt naar bijna een kwart van de bevolking, profiteert de retailsector niet van de vergrijzing. Ouderen besteden hun geld namelijk liever aan weekendjes weg en vakanties dan aan winkelen. De vergrijzing gaat retailers in 2032 dan ook 2 procent aan omzet kosten, meldt ABN AMRO op basis van onderzoek door Q&A Insights & Consultancy onder ruim 3800 Nederlanders.

Ook verwacht bijna de helft van de senioren over tien jaar minder bestedingsruimte te hebben. Dat geldt vooral voor 55- en 67-plussers. Naast het feit dat het inkomen van senioren daalt na de pensionering, hebben zij ook minder behoefte aan nieuwe spullen en geven zij daardoor minder uit aan spullen in winkels.

Hoewel de bevolkingsgroei de terugval aan omzet ruimschoots compenseert met uiteindelijk een verwachte groei van 9 procent, is het volgens ABN AMRO van belang dat winkelbedrijven nu al inspelen op de vergrijzing. Dit kunnen ze doen door bij het kiezen van een winkellocatie, het assortiment, het serviceniveau en bij de inzet van nieuwe (online)strategieën rekening te houden met de behoeften van de grootste bevolkingsgroep over tien jaar.

Nieuwe oudere

Het is volgens de bank namelijk opvallend dat negen op de tien huidige 67-plussers wel eens online winkelen. Bovendien denkt bijna een kwart over tien jaar nog vaker online te kopen, zeker als het gaat om elektronica, sportartikelen en bij speciaalzaken. De 'nieuwe oudere' wordt dus digitaler. In veruit de meeste retail-categorieën worden naar verwachting over tien jaar echter minder aankopen gedaan. De meeste ouderen verwachten dan alleen meer te besteden in optiekwinkels, winkels voor hoorapparaten en persoonlijke verzorging.

Winkels en winkelgebieden moeten volgens ABN AMRO dan ook nog beter hun best doen om aantrekkelijk te blijven voor de nieuwe generatie ouderen. "Voor toekomstige ouderen wordt online winkelen steeds belangrijker. De keuze om naar een fysieke winkel te gaan, is vooral ingegeven door de aanwezige kennis, het advies en de mogelijkheid een product uit te proberen. Fysieke retailers doen er daarom goed aan te investeren in goede adviseurs op de winkelvloer", zegt Henk Hofstede, retailbankier bij ABN AMRO. Het "Winkelgebied van de Toekomst" is volgens hem vooral een ontmoetingsplaats en biedt alles onder één dak: met veel horeca, winkels en sanitaire voorzieningen, een breed assortiment en een goede bereikbaarheid.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

1 uur geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

2 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

3 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

4 uur geleden