Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

ABN AMRO: winkeliers geplaagd door lage koopkracht en hoge kosten

AMSTERDAM (ANP) - Veel winkeliers in Nederland hebben het naar verwachting volgend jaar nog moeilijk. Dat komt vooral door de dalende koopkracht van consumenten en steeds hogere kosten voor huur, energie, inkoop, transport en personeel, staat in een retailrapport van ABN AMRO.

De economen van de bank denken dat heel de sector in 2023 met 0,5 procent krimpt. Voor dit jaar voorspellen ze nul groei voor de sector. Supermarkten (min 3 procent) en voedingsspeciaalzaken (min 5 procent) zien de inkomsten dit jaar waarschijnlijk wel stevig krimpen.

Dat komt vooral doordat consumenten dit jaar vaker uit eten gingen, na de coronacrisis. Dat ging ten koste van de supermarktomzet. "Ook is het koopgedrag veranderd, doordat boodschappen veel duurder zijn geworden. Zo geeft de consument de voorkeur aan minder dure supermarkten of aan discounters en zien speciaalzaken, zoals bakkers en slagers, de klandizie teruglopen", aldus de bank.

Meubel- en interieurwinkels, die dit jaar waarschijnlijk al 4 procent krimpen, zien de inkomsten volgend jaar volgens ABN AMRO met 0,5 procent teruglopen. Meubels werden het afgelopen jaar flink duurder, als gevolg van stijgende grondstofprijzen en hoge internationale transportkosten. "Het goede nieuws is wel dat grondstoffenprijzen inmiddels licht zijn gedaald, tekorten aan materialen zijn afgenomen en minder sprake is van verstoringen in de toeleveringsketen", aldus de economen.

Kledingwinkels deden dit jaar goede zaken, na een zwaar jaar in 2021 als gevolg van de coronamaatregelen. "Hoewel de winkels een mooie inhaalslag hebben gemaakt, dienen zich echter nieuwe problemen aan. De stijgende energie-, inkoop-, arbeids- en huurkosten drukken flink op de marges", stelt ABN AMRO vast.

Ook schoenenwinkels herstellen dit jaar weer enigszins van de verplichte sluitingen tijdens de pandemie. Zij hebben echter structureel last van concurrentie van andere aanbieders, vooral van webwinkels als Zalando en Wehkamp. Daarnaast verkopen fysieke kledingwinkels ook steeds vaker schoenen. "Bovendien zijn sneakers erg gewild zowel onder jongeren als volwassenen en deze worden vaak bij een sportzaak of online gekocht."

Meer uit Financieel

Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

12 minuten geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

38 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden