Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: we geven meer uit in winkels, maar mijden winkelstraat

ABN AMRO: we geven meer uit in winkels, maar mijden winkelstraat

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders zijn sinds eind september nog niet massaal naar de winkelstraat teruggekeerd, maar gaven toch meer uit in niet-essentiële winkels dan voor de coronapandemie. Tot die conclusie komen onderzoekers van ABN AMRO, die vermoeden dat een dagje uit winkelen aan populariteit heeft ingeboet sinds de uitbraak van de pandemie.

Begin 2021 moesten winkels die niet in de noodzakelijke levensbehoeften voorzien gedwongen dicht om coronabesmettingen zo veel mogelijk te voorkomen. Gaandeweg werden die maatregelen versoepeld. ABN AMRO onderzocht de drukte in winkelgebieden en de uitgaven in fysieke niet-essentiële winkels tussen 25 september en 6 november, toen alle coronabeperkingen voor winkeliers waren opgeheven.

Locatiedata van Google laten zien dat in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Den Haag en Utrecht nog vaak minder mensen door winkelstraten en uitgaansgebieden wandelden dan vlak voor de uitbraak van corona in Nederland. Er waren tot 20 procent minder voorbijgangers dan in de weken tussen 3 januari en 6 februari 2020, toen bij nog niemand in Nederland het coronavirus was ontdekt.

Maar tussen eind september en begin november pinden Nederlanders meer dan in een gemiddelde week in 2019, het jaar voor corona. ABN AMRO houdt er rekening mee dat mensen weliswaar minder rondslenteren door winkelstraten, maar wel grotere aankopen deden. Ook is het mogelijk dat Nederlanders gerichter aankopen doen en in één bezoek aan een winkelstraat meteen alle inkopen doen.

Winkeliers zullen de resultaten met gemengde gevoelens begroeten. Sinds afgelopen zondag moeten niet-essentiële winkels tussen 17.00 en 05.00 uur dicht om coronabesmettingen tegen te gaan.

Meer uit Financieel

Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

10 minuten geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

1 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

2 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

3 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

3 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

4 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

4 uur geleden