Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: we geven meer uit in winkels, maar mijden winkelstraat

ABN AMRO: we geven meer uit in winkels, maar mijden winkelstraat

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders zijn sinds eind september nog niet massaal naar de winkelstraat teruggekeerd, maar gaven toch meer uit in niet-essentiële winkels dan voor de coronapandemie. Tot die conclusie komen onderzoekers van ABN AMRO, die vermoeden dat een dagje uit winkelen aan populariteit heeft ingeboet sinds de uitbraak van de pandemie.

Begin 2021 moesten winkels die niet in de noodzakelijke levensbehoeften voorzien gedwongen dicht om coronabesmettingen zo veel mogelijk te voorkomen. Gaandeweg werden die maatregelen versoepeld. ABN AMRO onderzocht de drukte in winkelgebieden en de uitgaven in fysieke niet-essentiële winkels tussen 25 september en 6 november, toen alle coronabeperkingen voor winkeliers waren opgeheven.

Locatiedata van Google laten zien dat in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Den Haag en Utrecht nog vaak minder mensen door winkelstraten en uitgaansgebieden wandelden dan vlak voor de uitbraak van corona in Nederland. Er waren tot 20 procent minder voorbijgangers dan in de weken tussen 3 januari en 6 februari 2020, toen bij nog niemand in Nederland het coronavirus was ontdekt.

Maar tussen eind september en begin november pinden Nederlanders meer dan in een gemiddelde week in 2019, het jaar voor corona. ABN AMRO houdt er rekening mee dat mensen weliswaar minder rondslenteren door winkelstraten, maar wel grotere aankopen deden. Ook is het mogelijk dat Nederlanders gerichter aankopen doen en in één bezoek aan een winkelstraat meteen alle inkopen doen.

Winkeliers zullen de resultaten met gemengde gevoelens begroeten. Sinds afgelopen zondag moeten niet-essentiële winkels tussen 17.00 en 05.00 uur dicht om coronabesmettingen tegen te gaan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Qatar wil Europa helpen aan gas maar heeft geen 'toverstaf'

DOHA (ANP) - De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad al-Thani, ontmoet maandag de Amerikaanse president Joe Biden. Daarbij zal hij vermoedelijk toezeggingen doen over gasleveringen aan Europa, om zo toegang tot de markt te verkrijgen. Maar de emir heeft geen 'toverstaf', zeggen analisten.

3 uur geleden
Amazon beschuldigd van bedreigen mogelijke vakbond in New York

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse onafhankelijke overheidsagentschap National Labor Relations Board (NLRB), dat toeziet op naleving van het arbeidsrecht, heeft e-commercebedrijf Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf werknemers die een vakbond in New York willen oprichten zou hebben bedreigd en gesurveilleerd.

8 uur geleden
Optimisme keert terug op beurzen New York na cijfers Apple

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag hun openingsverlies weggewerkt en zijn met een forse dagwinst de handel uitgegaan. Apple kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en boekte in de laatste drie maanden van vorig jaar een recordomzet. Daarmee werden ook aandelen van andere grote techbedrijven weer gewild.

10 uur geleden
Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - De prijs voor een liter benzine stijgt zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

10 uur geleden
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

12 uur geleden
5G-masten kunnen toch iets dichter bij vliegvelden in VS staan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon kunnen hun zendmasten voor 5G-netwerken toch iets dichter bij luchthavens plaatsen dan eerder gedacht zonder het vliegverkeer in gevaar te brengen. Volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zorgen ze dan niet voor verstoring van gevoelige apparatuur in vliegtuigen, staat in een nieuwe verklaring van de toezichthouder.

13 uur geleden
Twee maanden extra uitstel voor belastingbetaling ondernemers

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers krijgen tot 31 maart uitstel voor het betalen van belastingen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder gold deze termijn tot 31 januari.

14 uur geleden