Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO verwacht te gaan profiteren van hogere rente

ABN AMRO verwacht te gaan profiteren van hogere rente

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO verwacht met zijn rente-inkomsten binnen niet al te lange tijd de weg omhoog terug te vinden, nu de marges op spaargelden profiteren van de oplopende rentes. Afgelopen kwartaal gingen deze inkomsten nog iets omlaag, maar volgens topman Robert Swaak wordt in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk het dieptepunt gepasseerd.

De langdurig lage rente drukte de laatste jaren flink op het verdienmodel van banken. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige maand voor het eerst in meer dan een decennium de rentetarieven verhoogd. ABN AMRO kondigde daarom al aan de negatieve spaarrentes die het nu nog rekent voor mensen met meer dan een ton aan spaargeld met ingang van oktober af te schaffen.

Dat de rente-inkomsten afgelopen kwartaal nog lager waren dan een jaar terug komt vooral door lagere boeterentes op hypotheken, omdat het animo voor het oversluiten van deze leningen terugliep. Ook merkte de bank nog aanhoudende druk op de marges voor bijvoorbeeld zakelijke kredieten. Swaak kan in een toelichting niet vooruitlopen op verdere rentestappen van de bank.

Leningen

Ondanks de lagere rente-inkomsten, spreekt Swaak van een "goed kwartaal". De bank wist verder te groeien met hypotheken en zakelijke kredieten en de inkomsten uit provisies gingen omhoog. Onder de streep bleef 475 miljoen euro winst over. Dat is ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

ABN AMRO heeft wel geld opzijgezet omdat klanten van de bank door bijvoorbeeld de hoge inflatie en het onzekere economische klimaat van de laatste tijd in problemen kunnen komen bij het afbetalen van leningen. Maar het concern heeft ook weer geld laten vrijvallen dat het eerder apart had gezet voor mogelijke kredietverliezen. Dat compenseerde het extra geld voor de stroppenpot ruimschoots.

Economische recessie

Swaak geeft aan dat Nederland later mogelijk nog met een economische recessie te maken krijgt. Maar vooralsnog leidt de situatie nog niet tot een grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.

Achter de schermen is ABN AMRO nog steeds druk met zijn antiwitwasbeleid. Veel medewerkers zijn bezig met het nalopen van transacties en controleren van klanten. ABN AMRO kondigde eerder al aan dat het pas volgend jaar klaar is met het nodige herstelwerk aan dossiers. Een paar maanden terug zei de bank hiervoor nog 50 miljoen euro extra uit te trekken. Nu zet de bank voor deze inspanningen nog eens 34 miljoen euro opzij.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

2 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

2 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

2 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

3 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

5 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

6 uur geleden