Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO verwacht nog hele jaar duur gas

ABN AMRO verwacht nog hele jaar duur gas

AMSTERDAM (ANP) - Gas zal nog het hele jaar relatief duur blijven en ook olie kan op de langere termijn nog duurder worden. Die verwachting spreken economen van ABN AMRO in een nieuw rapport over de energiemarkt uit. Ze geven daarbij wel aan dat er de nodige onzekerheden zijn die van invloed kunnen zijn op de prijzen.

De gasprijzen zijn al maanden aan het stijgen. Door een relatief late strenge winterperiode waren de gasopslagen in Europa vrij leeg en gecombineerd met een vrij lage toevoer vanuit Rusland gingen de prijzen sinds de zomer omhoog. Dat leidde tot verschillende pieken, waarbij in december zelfs meer dan 180 euro per megawattuur werd gevraagd. Door levering van vloeibaar gemaakt gas (lng) dat met schepen uit de Verenigde Staten komt is de prijs momenteel gedaald tot rond de 85 euro per megawattuur.

De economen van ABN AMRO zien de prijzen in het eerste kwartaal uitkomen op gemiddeld 50 euro per megawattuur, wat 10 euro hoger is dan bij de vorige inschatting. Als er toch nog een periode met winters weer komt, kan die prijs hoger komen te liggen. Ook een escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne kan de gasprijs de hoogte injagen.

Nord Stream 2

Ook zonder zo'n escalatie zal het echter moeilijk worden om de voorraden op tijd aan te vullen voor de winter van 2022/2023. De prijzen blijven dan ook tot die tijd verhoogd, denken de economen van de bank. Daarbij speelt ook mee dat de nieuwe Duitse regering twijfels lijkt te hebben over de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2. Alleen als Rusland de gastoevoer naar Europa aanzienlijk verhoogt ziet ABN AMRO een kans op dalende gasprijzen.

Voor olie geldt dat de OPEC+-landen de productie voorzichtig blijven verhogen. Als zij zich aan hun plan houden is de olieproductie in november terug op het niveau van voor maart 2020 toen een forse verlaging werd doorgevoerd. Dat de olieprijs de afgelopen periode steeg, komt omdat het sommige olieproducerende landen niet lukt om aan hun quotum te voldoen. Bovendien vallen de gevolgen van de omikronvariant op de wereldeconomie mee en blijft de vraag naar olie hoog.

Dat alles leidt ertoe dat de olieprijs rond het huidige niveau blijft schommelen in 2022, denken de economen. Daarna komt er weer meer prijsdruk. De vraag naar olie neemt wereldwijd nog altijd toe, met name vanuit Azië. Maar er wordt steeds minder geld gestoken in het ontginnen van nieuwe olievelden. Omdat er ook niet genoeg wordt geïnvesteerd in duurzame energiebronnen neemt de kans op tekorten van olie de komende jaren toe, dat zal leiden tot stijgende prijzen.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

6 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

22 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

23 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden