Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO verwacht krimp bouwsector in 2021

ABN AMRO verwacht krimp bouwsector in 2021

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bouwsector zal volgend jaar naar verwachting met 3 procent krimpen vanwege de gevolgen van de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de bouw.

De bank zegt dat de impact van de coronacrisis op de bouwsector in eerste instantie relatief laag was, omdat de effecten van de lockdown van korte duur waren. De dip komt nu later dan aanvankelijk was gedacht. De achterblijvende bedrijfsinvesteringen, oplopende werkloosheid en versoberde steunmaatregelen van de overheid gaan nu zwaarder wegen, aldus ABN AMRO. Daarnaast zijn de maatregelen van de overheid om de stikstofproblematiek op te lossen nog te beperkt, wat ook druk uitoefent op de bouw.

ABN AMRO zegt wel dat bepaalde maatregelen een steuntje in de rug kunnen bieden aan de bouw, zoals extra investeringen in infrastructuur, meer geld dat vrijkomt voor het versnellen van de woningbouw en geld dat wordt gebruikt om leegstaand vastgoed om te bouwen naar woningen. Dit is echter onvoldoende om krimp op korte termijn te voorkomen, stelt de bank.

Voor de utiliteitsbouw voorziet de bank nu in 2021 een krimp van de volumes met 4 procent, voor de grond-, weg- en waterbouw wordt een min van 2,5 procent voorzien en voor de woningbouw een krimp van 2 procent. De bank denkt dat vooral middelgrote bouwers het zwaarder krijgen omdat zij vaker actief zijn in nieuwbouwprojecten, die lijden onder de economische teruggang. Voor de sectoren die actief zijn aan het begin van de bouwketen, zoals architecten en ingenieurs, verwacht ABN AMRO een beperkte krimp of zelfs een lichte groei.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

2 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

4 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

18 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

20 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

21 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

22 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 dag geleden