Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO trekt extra geld uit om antiwitwasbeleid te verbeteren

ABN AMRO trekt extra geld uit om antiwitwasbeleid te verbeteren

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft nog eens 50 miljoen euro uitgetrokken voor de inspanningen van de bank om witwassen tegen te gaan. Mede daardoor zijn de kosten van het financiële concern in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen. Daartegenover stonden ook hogere inkomsten. Het resultaat was beduidend beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

De bank heeft in het verleden al veel kosten moeten maken om zijn antiwitwasbeleid te verbeteren. Veel medewerkers zijn bezig met het nalopen van transacties en controleren van klanten. Volgens ABN AMRO is de bank op de goede weg maar lukt het naar verwachting pas volgend jaar om klaar te zijn met het nodige herstelwerk aan dossiers. Eerder hoopte de bank dit jaar al zover te zijn.

"We verkiezen kwaliteit boven snelheid", benadrukt topman Robert Swaak in een mondelinge toelichting. Hij geeft aan dat ABN AMRO hierover ook voortdurend in contact is met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), die de voortgang in de gaten houdt.

Oorzaken

In het eerste kwartaal van vorig jaar ging er nog een kwartaalverlies in de boeken als gevolg van de megaschikking die ABN AMRO sloot met het Openbaar Ministerie, omdat de bank eerder tekortgeschoten was met de aanpak van witwassen. Inmiddels worden weer zwarte cijfers geschreven. Onder de streep hield het concern een winst over van 295 miljoen euro. Daarbij profiteerde ABN AMRO ervan dat de coronarestricties in Nederland werden opgeheven en de samenleving weer openging. Daardoor trok de vraag naar hypotheken en zakelijke leningen weer aan. De rente-inkomsten liepen wel terug, wat samenhangt met de nog altijd zeer lage renteniveaus.

De Russische inval in Oekraïne kan ABN AMRO in directe zin amper raken, omdat de banden van de bank met de Russische markt "zeer beperkt" zijn. Maar Swaak wijst erop dat het conflict wel indirecte gevolgen kan hebben voor klanten van de bank. Die kunnen immers last krijgen van hogere gasprijzen, sancties op de handel met Rusland en toenemende zorgen op het gebied van cyberveiligheid.

Stroppenpot

Vooralsnog ziet ABN AMRO geen grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht. Maar voor het geval dat sommige leningen straks nooit meer terugbetaald worden, heeft ABN AMRO wel een voorziening opgenomen. Per saldo bleef de aanvulling van de stroppenpot evenwel beperkt tot 62 miljoen euro, veel minder dan bijvoorbeeld bij rivaal ING. Dat komt ook omdat er bij ABN AMRO weer geld vrijviel, dat de bank eerder apart had gezet, voor tegenvallers in de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

1 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

5 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

9 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden