Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: Sinterklaas koopt opnieuw meer online in 2021

ABN AMRO: Sinterklaas koopt opnieuw meer online in 2021

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lijken dit jaar nog meer sinterklaascadeaus online te bestellen. In de eerste drie weken van november werd ongeveer 8 procent meer online gekocht dan in dezelfde periode een jaar geleden, blijkt uit een analyse van de consumentenuitgaven in webwinkels door ABN AMRO.

Als deze trend in de uitgaven zich de komende weken doorzet, kan het record van 2020 worden verbroken en krijgen pakketbezorgers het dit jaar nog drukker, concludeert Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport & Logistiek bij de bank. Vorig jaar gaven consumenten rond Sinterklaas zo’n 50 procent meer uit in webwinkels dan in 2019.

De toename in internetaankopen lijkt volgens Swart niet zozeer het gevolg te zijn van de nieuwe coronamaatregelen, maar is waarschijnlijk structureel. De online-uitgaven liggen sinds het einde van de lockdown afgelopen zomer vrijwel voortdurend boven die van dezelfde periode vorig jaar.

Het kabinet besloot op vrijdag 12 november dat niet-essentiële winkels om 18.00 uur de deuren moeten sluiten vanwege de hard oplopende besmettingscijfers. Eerdere coronagolven zorgden voor een explosieve stijging van de onlinebestedingen en het aantal pakketjes, maar dat lijkt volgens de sectoreconoom van de bank deze keer mee te vallen. In de derde week van november stegen de online-uitgaven wel sterk, maar de toename was niet groter dan normaal in aanloop naar koopjesfestijn Black Friday en Sinterklaas.

De huidige maatregelen zouden gelden tot en met 4 december en dan zijn de meeste cadeautjes voor pakjesavond wel binnen. Het kabinet komt echter vrijdag al met nieuwe maatregelen, waarbij alle opties op tafel liggen inclusief een harde lockdown.

Een volledige sluiting van niet-essentiële winkels zou volgens Swart leiden tot een enorme stijging van het aantal online bestelde pakketjes, zeker als het kabinet al vóór pakjesavond tot zo’n harde lockdown zou besluiten. In 2020 besloot het kabinet tot een sluiting van niet-essentiële winkels vanaf dinsdagochtend 15 december. Dat leidde toen tot een sterke stijging van de onlinebestedingen.

Pakketbezorgers hebben de capaciteit dit jaar verder opgeschroefd. PostNL rekent dit jaar op een piek van 2 miljoen pakketten per dag, tegen 1,7 miljoen per dag vorig jaar. DHL denkt dit jaar 1,2 miljoen pakketten per dag te verwerken, tegen 1 miljoen vorig jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

President Erdogan hoopt dat Turkse lira snel stabiliseert

SIIRT (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoopt dat de Turkse lira en de inflatie snel stabiliseren. Dat zei hij op een bijeenkomst in de stad Siirt in het oosten van het land. De nationale munteenheid is de laatste tijd in een vrije val beland, waardoor het dagelijks leven voor Turken steeds duurder wordt. Er moet bijvoorbeeld meer worden betaald voor geïmporteerde energie.

2 uur geleden
Winkeliers: druk in winkelstraat, maatregelen goed nageleefd

AMSTERDAM (ANP) - Het is druk in de winkelstraten met mensen die nog cadeautjes willen kopen voor Sinterklaas. De drukte is wel goed te handhaven en mensen houden zich aan de coronamaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen, aldus verschillende winkelketens.

4 uur geleden
Goldman Sachs verlaagt groeiprognose VS vanwege Omikron

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Zakenbank Goldman Sachs verlaagt de groeiverwachtingen voor de economie van de Verenigde Staten vanwege de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus. De economen stellen dat Omikron voor een vertraging van de groei zal zorgen.

6 uur geleden
Bankenautoriteit EBA wil terughoudendheid met hoog dividend

PARIJS (ANP/DPA/RTR) - De European Banking Authority (EBA) wil dat financiële instellingen in Europa terughoudend zijn met hoge dividenduitkeringen en omvangrijke aandeleninkoopprogramma's. De EBA waarschuwt kredietverstrekkers dat de economische vooruitzichten kunnen verslechteren, waardoor banken te maken kunnen krijgen met meer leningen die niet terugbetaald worden.

7 uur geleden
Bitcoin weer hard omlaag te midden van onrust op beurzen

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin en andere digitale munten ging zaterdag weer hard onderuit, te midden van de grote onrust op de financiële markten door de opmars van de Omikron-variant van het coronavirus. De bitcoin, 's werelds bekendste cryptomunt, kelderde met 17 procent tot circa 47.200 dollar.

8 uur geleden
Overheid VS klaagt Whole Foods aan om kledingvoorschriften

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Whole Foods, de Amerikaanse supermarktketen die in 2017 werd overgenomen door Amazon, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse federale agentschap dat de arbeidsrechten beschermt. De supermarktketen zou het werknemers in 2020 verboden hebben kleding te dragen waarop Black Lives Matter-boodschappen te zien waren. Werknemers in verschillende staten zouden zijn aangesproken op het dragen van zulke kleding. Ook zijn hier volgens het agentschap mensen om ontslagen.

13 uur geleden
Opmars Omikron raakt volgens IMF groeiprognoses wereldeconomie

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechteren nu de Omikron-variant van het coronavirus in steeds meer landen opduikt. Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitte hier op een conferentie vrijdag haar zorgen over. Ze benadrukte dat nieuwe virusvarianten "zeer snel" het vertrouwen kunnen schaden, met mogelijke impact op de economie tot gevolg.

18 uur geleden