Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO schroeft verwachte stijging huizenprijzen verder op

ABN AMRO schroeft verwachte stijging huizenprijzen verder op

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar nog sneller gaan stijgen dan de bank een paar maanden geleden inschatte. De grootste aanjager van de woningprijs is, naast het grote woningtekort, de lage hypotheekrente. Daarnaast stijgen de lonen over het algemeen door de krapte op de arbeidsmarkt en dat heeft ook een effect op de prijzen waarvoor huizen van eigenaar wisselen.

Aan de daling van de hypotheekrente is door de gestegen inflatie een einde gekomen. Toch verwacht ABN AMRO dat die laag blijft. De bank schat nu in dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5 procent oplopen en in 2023 met 5 procent. Bij een vorige raming werd nog gerekend op een stijging van 10 procent in 2022.

"De tumultueuze ontwikkeling op de woningmarkt dwingt de overheid tot maatregelen. Te veel mensen staan buitenspel", zo stelt de bank in een toelichting. In het coalitieakkoord is veel aandacht voor situatie op de woningmarkt. De ministerspost voor Wonen keert bijvoorbeeld terug. "Maar op de keper beschouwd vallen de maatregelen tegen", vindt het economisch bureau van ABN AMRO. Zo blijven de fiscale voordelen voor huizenbezitters in stand. "Verdergaande maatregelen, zoals een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek, zouden een rem kunnen zetten op de forse prijsstijging van woningen in Nederland", aldus econoom Philip Bokeloh.

De bank noemt de stijging van het aantal bouwplannen bij gemeenten en provincies bemoedigend, maar denkt dat het hoogst onzeker is dat de ambities ook kunnen worden gerealiseerd. Zo zijn er capaciteitsproblemen in de bouw.

Door het beperkte aanbod van woningen zal het aantal transacties dit jaar naar verwachting verder afnemen. ABN AMRO rekent op een daling van 10 procent, na de min van 5 procent in 2021. "Huizenbezitters stellen het moment van verkoop steeds vaker uit, omdat zij eerst een geschikte woning voor zichzelf willen vinden", stelt de bank. Wanneer de prijsstijging is afgezwakt denkt ABN AMRO dat er geleidelijk aan meer woningen beschikbaar komen. Het aantal transacties kan dan vanaf 2023 weer toenemen.

Meer uit Financieel

Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

5 minuten geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

28 minuten geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

58 minuten geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

2 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

2 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

3 uur geleden
Fabrikanten elektrische auto's winnen op beurs in New York

NEW YORK (ANP) - De fabrikanten van elektrische auto's Lucid en Rivian zijn woensdag op de beurs in New York meer waard geworden. Een dag eerder stegen ze ook al door de aanhoudende stakingen bij General Motors, Ford en Stellantis in de staat Michigan. De Amerikaanse president Joe Biden bracht deze week een bezoek aan de stakers en betuigde zijn steun aan hun strijd voor een loonsverhoging, wat wordt gezien als een tegenvaller voor de autofabrikanten.

4 uur geleden