Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO rekent op lichte recessie aan einde jaar

ABN AMRO rekent op lichte recessie aan einde jaar

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal weliswaar verrassend hard, maar aan een recessie valt niet te ontkomen. Dat denken economen van ABN AMRO die voorzien dat die recessie, of zeker twee kwartalen van economische krimp, er eind dit jaar en begin volgend jaar komt. Toch zal ook over heel volgend jaar de economie nog groeien.

De bankeconomen denken dat de Nederlandse economie dit jaar met 4,7 procent toeneemt ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft onder meer te maken met inhaaleffecten na de coronapandemie. Nederland ligt daarbij voor op andere Europese landen. In 2023 denken de experts van ABN AMRO dat de Nederlandse economie met 0,5 procent groeit als die zich weer herstelt van de recessie.

Dat de situatie in de winter slechter wordt, komt door verwachte schokken zoals energietekorten en nog hogere energieprijzen die de groei dwars zitten. Ook kan de vraag afnemen omdat huishoudens en bedrijven door inflatie minder geld uit kunnen geven. In de gehele eurozone verwacht ABN AMRO een zwaardere recessie, zelfs als er geen energietekorten ontstaan.

Indirect

Als er wel gastekorten ontstaan treft dat vooral economieën met een grote industrie, zoals Duitsland en Italië. Nederland zal vooral indirect worden geraakt omdat het veel toeleveranciers heeft van bedrijven in andere landen.

Positief nieuws komt er uit de toeleveringsketen, waar de problemen minder erg worden. Dat betekent dat de prijzen van die kant minder hard zullen stijgen en dus de inflatie wat beperkt zal blijven. Ook de prijzen van containervervoer zullen gaan dalen.

Makkelijker

Voor bedrijven wordt het ook iets makkelijker om personeel te vinden, want de werkloosheid zal iets oplopen. Dat komt doordat het aantal faillissementen op zal lopen tot de niveaus van voor corona. Tijdens de pandemie gingen relatief weinig bedrijven bankroet door de steunmaatregelen. Toch blijft de arbeidsmarkt krap.

De inflatie blijft door de hoge energieprijzen wel langer hoog. De economen van ABN AMRO gaan uit van gemiddeld 8,7 procent dit jaar en 4 procent volgend jaar. De hoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt zorgt ook voor hogere lonen, al stijgen die niet zo hard als de prijzen.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

1 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

2 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

21 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

23 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden