Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO mag extra kosten rekenen voor grote opnames contant geld

ABN AMRO mag extra kosten rekenen voor grote opnames contant geld

DEN HAAG (ANP) - ABN AMRO mag extra kosten rekenen voor het opnemen van grote bedragen contant geld, heeft de Geschillencommissie van klachteninstituut Kifid bepaald. Klanten van de bank moeten sinds 1 juli 2021 extra betalen als ze meer dan 12.000 euro per jaar willen opnemen. Twee klanten van ABN AMRO hadden bij het Kifid hierover een klacht ingediend. Volgens het instituut is de bank niet verplicht om klanten onbeperkt niks te laten betalen voor het opnemen van contanten, onder meer vanwege stijgende kosten voor het opnemen van geld en fraudebestrijding.

Voor elke opname die boven de 12.000 euro per jaar uitkomt moeten ABN-klanten 5 euro plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag betalen. De klanten, die los van elkaar een klacht hadden ingediend, vonden dat ze bij hun geld moesten kunnen zonder extra kosten, omdat de maandelijkse kosten voor hun betaalrekening al de kosten voor het opnemen van contanten zouden dekken. Ook vonden ze dat ABN AMRO zelf moest betalen voor het bestrijden van fraude en witwassen.

Volgens het Kifid moet er een geldige reden zijn voor het rekenen van de extra kosten, maar heeft de bank deze. Bij het opnemen van zulke grote bedragen ziet de bank "veel dubieuze betalingen", schrijft de Geschillencommissie in de uitspraak. Ook stijgen de kosten voor onderzoek naar dit soort praktijken en het bestrijden van financiële criminaliteit. ABN AMRO heeft de twee klanten daarnaast ruim van tevoren op de hoogte gesteld van de wijzigingen in de kosten voor het opnemen van geld.

De bank stelt verder dat de afgelopen jaren minder contant geld wordt opgenomen, waardoor de kosten voor het opnemen stijgen. En er zijn volgens de bank genoeg alternatieve betaalmethodes, zoals digitaal betalen. Het Kifid vindt daarom dat de bank geen uitzondering hoeft te maken voor de twee klanten.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

7 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

8 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

9 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

11 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

14 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden