Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO laat weten of de bank profiteert van gestegen rente

ABN AMRO laat weten of de bank profiteert van gestegen rente

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal waarschijnlijk minder winst in de boeken gezet dan een jaar terug. Dat voorspellen analisten die de bank zelf heeft geraadpleegd in doorsnee. Het financiële concern presenteert woensdagochtend zijn resultaten over de voorbije maanden. Daarbij is het onder meer de vraag of ABN AMRO heeft weten te profiteren van de gestegen rentes.

De langdurig lage rente drukte de laatste jaren flink op het verdienmodel van banken. Dat daar geleidelijk verandering in komt, lijkt voor hen dus goed nieuws. Afgelopen maanden liepen de hypotheekrentes al op, waardoor mensen meer rente moeten betalen voor leningen. Toch blijft het afwachten hoe een en ander uitpakt in de resultaten. Bij rivaal ING bleek vorige week uit het kwartaalrapport dat de rentemarge toch iets was gezakt.

In de vergelijkbare periode vorig jaar werd de winst van ABN AMRO nog vooruitgeholpen door het vrijvallen van voorzieningen. Aan het begin van de coronacrisis had de bank veel geld opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit meer werden terugbetaald. Toen het vorig jaar weer wat beter ging met de economie bleek een deel van die voorzieningen niet meer nodig.

Analisten denken dat er mede door de hoge inflatie van de laatste tijd nu juist weer geld naar de stroppenpot moet. Door de vele prijsstijgingen en het onzekere economische klimaat zouden klanten van de bank namelijk in betalingsproblemen kunnen komen. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers in mei zei ABN AMRO evenwel nog geen grote instroom te zien van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.

Meer uit Financieel

KLM mag oud-topman ontslagvergoeding meegeven

AMSTERDAM (ANP) - De oud-topman van luchtvaartmaatschappij KLM, Pieter Elbers, heeft volgens de rechtbank van Amsterdam recht op een ontslagvergoeding na zijn vertrek bij de luchtvaartmaatschappij. Bovendien heeft hij recht op uitgestelde bonussen uit de periode voordat KLM staatssteun ontving wegens de coronacrisis, staat in een vonnis waarover het Financieele Dagblad eerder berichtte. Het totale bedrag komt neer op zo'n 1,3 miljoen euro.

36 minuten geleden
Shell verliest op licht lagere aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies de handel uitgegaan. Olie- en gasconcern Shell was een van de grootste verliezers bij de hoofdfondsen na een tegenvallende vooruitblik op de kwartaalresultaten. Chipbedrijven behoorden tot de winnaars.

2 uur geleden
Schiphol denkt met pakket eindelijk meer beveiligers te trekken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol denkt dat de combinatie tussen een hoger loon en andere verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden eindelijk voor meer beveiligers op de luchthaven gaat zorgen. Ondanks een hogere toeslag tijdens de zomer, bleef het tekort aan beveiligers ongeveer even groot. Door ook in te zetten op "erg opgeknapte pauzeruimtes" en voorspelbaardere roosters, moeten de tekorten bij de security snel worden opgelost, zegt operationeel directeur Hanne Buis.

2 uur geleden
Hof in Parijs verlaagt megaboete Apple fors

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rechters in Parijs hebben een kartelboete voor Apple fors verlaagd, tot een derde van het originele bedrag. Het techbedrijf achter de iPhone hoeft nu nog maar 371,6 miljoen euro te betalen, in plaats van de eerder opgelegde boete van 1,1 miljard euro.

3 uur geleden
Grote kweker groenteplantjes sluit de deuren om dure energie

BLEISWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse kweker van groenteplantjes Plantise beëindigt zijn activiteiten in Nederland omdat de energiekosten te hoog zijn geworden. Volgens algemeen directeur Marco Vermeulen verlaat eind maart de laatste medewerker het bedrijf, dat ruim tweehonderd vaste werknemers heeft en met zo'n vierhonderd uitzendkrachten werkt.

3 uur geleden
Wall Street licht hoger begonnen aan nieuwe handelsdag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht hoger geopend, waarmee de verliezen van een dag eerder geen vervolg kregen. De sterke rally op Wall Street van begin deze week is voorlopig wel ten einde gekomen. Beleggers kijken nu vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag door de overheid wordt gepubliceerd.

4 uur geleden
Grootste batterij van Nederland in gebruik genomen

AMSTERDAM (ANP) - De grootste batterij van Nederland is donderdag in Lelystad in gebruik genomen. De GIGA Buffalo, zoals de batterij heet, moet helpen bij het tegengaan van verstoppingen op het elektriciteitsnet. Dat moet ook de verduurzaming van de stroomvoorziening versnellen.

4 uur geleden