
ABN AMRO krijgt weer tik op de vingers om variabele rente
DEN HAAG (ANP) - ABN AMRO heeft ook bij een doorlopend krediet met een woning als onderpand ten onrechte de rente niet mee laten dalen met de marktrente. Klachtencommissie Kifid bepaalde dat in een zaak die door een consument was aangespannen. Eerder kwam Kifid, waar klanten van banken en verzekeraars kunnen aankloppen bij klachten, tot dezelfde conclusie voor normale doorlopende kredieten.
De zaak draait om een zogenoemd Flexibel Hypotheek Krediet, een doorlopend krediet waarbij de consument de bank het recht van hypotheek op de woning geeft. Tenzij de bank bij het afsluiten duidelijk heeft gemaakt andere richtlijnen te hanteren, mag de consument er volgens Kifid op vertrouwen dat de rente mee daalt met de marktrente.
In het specifieke geval had de klant de lening in 2006 afgesloten, maar volgde het rentetarief vanaf midden 2015 de ontwikkelingen van de marktrente niet meer. Die marktrente daalde vanaf dat moment enkel nog. Volgens ABN AMRO was het rentetarief marktconform en kan de rente niet zomaar worden vergeleken met die van een hypotheek.
Bindend
De uitspraak van Kifid is een tussenuitspraak die wel al bindend is. Daardoor hebben klant en bank de gelegenheid om een geschikte manier te vinden om de rente vast te stellen. Lukt dat niet, dan zal de geschillencommissie van Kifid die bepalen. Kifid geeft aan meer klachten te hebben ontvangen over het Flexibel Hypotheek Krediet van ABN AMRO. Met die andere zaken gaat de klachtencommissie pas verder als er in deze zaak een oplossing is gekomen.
ABN AMRO zegt zich te herkennen in de uitspraak van Kifid. De bank zal in gesprek gaan met de klant over een passende maatstaf voor de gerekende rentes, reageert een woordvoerder.
Eerder werd ABN AMRO al terechtgewezen bij gewone doorlopende kredieten met variabele rente. Daarvan gaf het bedrijf er zo'n 80.000 uit in de periode waarvoor Kifid de bank vermaande. Consumentenbond Claimservice kondigde in maart aan voor die leningen een miljoenenclaim bij de bank in te dienen. Later gingen de claimclub en de bank om tafel om de mogelijkheden van een compensatieregeling te onderzoeken.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
41 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden