Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: inhaalslag horeca na coronajaren is ten einde

ABN AMRO: inhaalslag horeca na coronajaren is ten einde

AMSTERDAM (ANP) - De periode waarin Nederlanders het er na jaren vol coronabeperkingen flink van nemen in de horeca is voorbij. De afgelopen zomer stegen de uitgaven in cafés en restaurants veel harder dan in andere sectoren dankzij het wegvallen van lockdownmaatregelen. Maar aan die inhaalslag is nu een einde gekomen, maken onderzoekers van ABN AMRO op uit geanonimiseerde betaalgegevens.

Economen van de bank vergeleken de uitgaven in zowel de horeca als in supermarkten, omdat producten in de ene sector de andere kunnen vervangen. Zo stegen de uitgaven in supermarkten bijvoorbeeld hard toen in 2020 restaurants en cafés gedwongen dicht moesten tijdens de eerste lockdown. De afgelopen zomer stegen de bestedingen in de horeca juist veel harder dan die in de supermarkten, met 2018 als vergelijkingsbasis.

"Dit betekent dat er gedurende de zomer van 2022 relatief meer aan horeca werd besteed dan het geval was voor de pandemie. Er was sprake van een inhaalvraag naar horeca", schrijft ABN AMRO.

Maar nu de herfst is aangebroken is de relatief grote vraag naar biertjes aan de toog of diners en lunches buiten de deur voorbij. ABN AMRO wijst erop dat veel consumenten minder te besteden hebben door de sterk opgelopen inflatie en extreem gestegen energieprijzen. Maar het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te stellen dat het uitgavenpatroon is veranderd door de druk op de koopkracht. Het is ook mogelijk dat het einde van de zomer ervoor heeft gezorgd dat de bestedingen in supermarkten en de horeca weer meer in evenwicht zijn.

Meer uit Financieel

Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

16 minuten geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

1 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

3 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

4 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

4 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

4 uur geleden