Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent zullen stijgen en volgend jaar met 5 procent. Daarmee stijgen de prijzen richting het recordniveau van juli 2022. Eerder verwachtte de bank een stijging van 4 procent dit jaar en 3,5 procent volgend jaar, maar vooral door de hogere lonen en dalende hypotheekrentes zijn de verwachtingen omhoog bijgesteld.

Maar ook de verhoogde startersvrijstelling helpt mee, ziet ABN AMRO. Daarmee wordt het voor starters aantrekkelijker om een huis te kopen.

De bank maakte ook bekend dat het aantal woningverkopen in de eerste twee maanden van het jaar 13 procent hoger lag dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt mede doordat beleggers sneller woningen van de hand doen, omdat particuliere verhuur steeds minder aantrekkelijker wordt door maatregelen van het kabinet.

Overvol stroomnet

Toch zal het aantal transacties voorlopig niet terugkomen op het niveau van voor de energiecrisis. Dat komt volgens ABN AMRO door het geringe aantal bouwvergunningen dat wordt afgegeven en het overvolle stroomnet. Daardoor werden er vorig jaar maar 73.000 woningen gebouwd, terwijl dat er volgens ramingen jaarlijks 115.000 moeten zijn om de nationale doelen te halen.

Woningmarktdeskundigen waarschuwden eerder al dat de plannen van demissionair woonminister Hugo de Jonge om huurwoningen in de vrije sector te reguleren de woningbouw juist verder afremmen. Voor investeerders is het bouwen van woningen hierdoor niet meer rendabel genoeg, waardoor het tekort verder oploopt.

Meer uit Financieel

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

31 minuten geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologie├źn trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

40 minuten geleden
Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

15 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

18 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

20 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

21 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden