Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen nog harder dan gedacht

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen nog harder dan gedacht

AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland gaan de komende tijd waarschijnlijk nog harder omhoog dan eerder aangenomen. Dat denken economen van ABN AMRO. Ze hebben hun prognoses bijgesteld omdat de prijzen de afgelopen tijd hard verder zijn opgelopen. Ook de vooruitzichten van een sterke economische herstel spelen hierbij een rol.

Waarschijnlijk worden huizen dit jaar 12,5 procent duurder en volgend jaar 5 procent. Eerder ging de bank nog uit van een prijsstijging van 7,5 procent dit jaar en 2,5 procent volgend jaar. De laatste tijd wijzen meerdere partijen erop dat de stijging van de huizenprijzen lijkt te versnellen. Makelaarsvereniging NVM zei onlangs nog dat de huizenprijzen in Nederland in het tweede kwartaal het sterkst zijn gestegen sinds 1995, toen de makelaars begonnen met hun metingen.

Er staan daarbij nog maar zeer weinig huizen te koop, vandaar dat het aantal verhuizingen komende tijd naar verwachting zal afnemen. Voor dit jaar voorziet ABN AMRO momenteel een daling van het aantal transacties met 10 procent en volgend jaar zullen de woningaankopen volgens de prognose met 5 procent afnemen.

De deskundigen van ABN AMRO stellen dat de huizenmarkt "op slot dreigt te gaan" door de achterblijvende woningbouw. Volgens hen liggen er voldoende plannen klaar voor nieuwbouwwoningen, maar ontbreekt het gemeenten aan geld. De oplossing ligt dan ook bij de overheid, menen ze. "Als de overheid haar ambities op de woningmarkt wil realiseren, dan zal zij gemeenten hiervoor de nodige financiële armslag moeten geven." Er zouden in de komende tien jaar 900.000 woningen moeten bijkomen om de achterstand aan nieuwbouw in te lopen.

Meer uit Financieel

Ook spaarders bij SNS krijgen 1 procent rente

UTRECHT (ANP) - In navolging van de grootbanken verhoogt ook de Volksbank de spaarrente. Spaarders bij SNS en RegioBank kunnen daardoor vanaf 15 juni 1 procent rente verwachten. Bij ASN Bank gaat het hoogste rentetarief naar 0,95 procent. In alle gevallen krijgen consumenten die hoogste rente alleen over de eerste 100.000 euro. Daarboven ligt de rente een half procentpunt lager.

26 minuten geleden
EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening. De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.

37 minuten geleden
Hoge energiekosten stuwen vraag elektrische apparaten met A-label

ZOETERMEER (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in de verduurzaming van huishoudelijke apparaten door de stijgende energiekosten. Zo was er afgelopen jaar meer vraag naar A-label elektrische huishoudelijke apparaten en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten, meldt brancheorganisatie APPLiA Nederland op basis van de cijfers over 2022.

40 minuten geleden
Concern achter Guinness en Baileys bezorgd over watertekorten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.

1 uur geleden
Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

1 uur geleden
Zara-moeder voert winst op door grotere winkels en hogere prijzen

A CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.

2 uur geleden
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.

2 uur geleden