Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: herstel vrijetijdssector duurt langer door oorlog

ABN AMRO: herstel vrijetijdssector duurt langer door oorlog

AMSTERDAM (ANP) - De vrijetijdssector zal mede vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland langer nodig hebben om te herstellen van de coronacrisis. Volgens economen van ABN AMRO zijn onder andere de prijzen voor energie en levensmiddelen nog hoger geworden als gevolg van de strijd. Voor lang niet alle bedrijven is het mogelijk om de hogere kosten door te berekenen.

Daarbij zullen door de aanhoudend hoge inflatie consumenten op termijn ook minder bereid zijn om een uitje te maken of een restaurant te bezoeken, gewoonweg omdat ze minder te besteden hebben.

De kenners benadrukken dat de sector rake klappen heeft gehad door corona en de maatregelen om de pandemie in te dammen. Daardoor kampen veel ondernemers onder andere met belastingschulden. Ook drukken de hoge kosten voor energie en grondstoffen zwaar op de marges.

Inhaalslag

Evengoed is er dit jaar wel sprake van een inhaalslag na de magere coronatijd. Zo zullen de reisbranche en musea dit jaar met 100 procent groeien. Bioscopen zullen goed zijn voor 80 procent groei. Verder zetten restaurants naar verwachting 20 procent meer om en zullen hotels een kwart meer verdienen. Ondanks deze groei wordt het niveau van voor de crisis nog niet bereikt.

ABN AMRO benadrukt dat er binnen de sector wel verschillen zijn. Fastfoodrestaurants, campings en vakantieparken scoren naar verwachting beter dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis.

Onder andere attractieparken en dierentuinen profiteerden vorig jaar van Nederlandse toeristen. Hier verwacht ABN AMRO dat de bezoekersaantallen dit jaar op bijna 85 procent van het niveau van voor corona zullen liggen.

Meer uit Financieel

Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

11 minuten geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

29 minuten geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

1 uur geleden
Walmart stijgt op Wall Street na meevallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Walmart werd dinsdag bijna 5 procent hoger gezet op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende resultaten van het grootste supermarktconcern van de Verenigde Staten, dat een maand geleden nog een winstwaarschuwing gaf. Walmart boekte meer omzet dan verwacht en werd ook iets positiever over de rest van het jaar. Wel merkt het concern op dat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven aan bijvoorbeeld kleding omdat ze meer geld kwijt zijn aan voedingsproducten.

2 uur geleden
Walmart door kortingen toch minder negatief gestemd

BENTONVILLE (ANP/RTR) - Walmart heeft het in het afgelopen kwartaal beter gedaan dan de winkelketen zelf had verwacht. Door artikelen met forse kortingen te verkopen, wist het winkelconcern meer omzet te behalen dan analisten hadden verwacht. Ook stelde het bedrijf de omzet- en winstverwachtingen voor heel het jaar weer wat naar boven bij. Die had Walmart eind vorige maand nog stevig verlaagd, wat toen tot een schok leidde op de beurs.

3 uur geleden
Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

BERLIJN (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

4 uur geleden
Twitter moet Musk klein deel gevraagde informatie geven

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Twitter moet Tesla-baas Elon Musk informatie geven van zijn voormalige hoofd consumentenproducten over spam en geautomatiseerde accounts. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Delaware besloten in de strijd tussen het socialemediabedrijf en de rijkste mens op aarde over de geplande overname van Twitter. Musk wilde ook nog van 21 andere Twitter-medewerkers documenten hebben, maar die krijgt hij niet.

4 uur geleden