Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: half miljoen extra seniorenwoningen nodig in Nederland

ABN AMRO: half miljoen extra seniorenwoningen nodig in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Nederland heeft de komende jaren minimaal 400.000 tot 500.000 nieuwe seniorenwoningen nodig. Dat lost volgens deskundigen van ABN AMRO verschillende problemen tegelijkertijd op. Zo komt de doorstroming op de woningmarkt meer op gang, terwijl de zorgkosten minder hard zullen oplopen omdat ouderen door die extra woonruimte waarschijnlijk langer zelfstandig kunnen wonen.

Sectorbankier Claire van Staaij van het financiële concern legt uit dat veel ouderen nu wel willen verhuizen naar een seniorenwoning, maar dat toch niet doen omdat er geen passend en betaalbaar aanbod is. Als gevolg hiervan blijft een groot deel van de ouderen in een eengezinswoning met meerdere verdiepingen wonen. Daardoor komen deze wat grotere huizen niet in de verkoop. En daarmee worden jongere mensen die bijvoorbeeld aan gezinsvorming denken, gedupeerd omdat zij noodgedwongen kleiner blijven wonen dan ze eigenlijk zouden willen.

Het gebrek aan doorstroming bij ouderen is de laatste tijd meerdere malen aangevoerd als een van de oorzaken van de problemen op de woningmarkt, waar de huizenprijzen in rap tempo oplopen en het woningaanbod flink is geslonken. Maar een goed onderbouwde becijfering en de koppeling met de zorg, is volgens Van Staaij nog onderbelicht gebleven. "Ouderen vormen de snelst groeiende demografische groep in ons land. Passende en betaalbare ouderenhuisvesting dient daarom een integraal onderdeel van de woningbouwopgave te vormen", stelt de sectorbankier.

Zorg

In de ogen van Van Staaij zou ruwweg de helft van de bijna 1 miljoen nieuwe woningen die de overheid er voor 2030 bijgebouwd wil hebben, voor ouderen moeten zijn. Voor deze inschatting heeft ze cijfers geraadpleegd van onder meer het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Dan gaat het om wat kleineren woningen, gelijkvloers en zonder drempels, met een wat ruimere badkamer en dicht bij voorzieningen als de supermarkt en de bibliotheek. Ook bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin zou welkom zijn. Van Staaij denkt dat als ouderen de kans krijgen om naar dat soort woningen te verhuizen, ze ook minder snel een beroep op de zorg hoeven doen. "Dit is prettiger voor de ouderen zelf, vermindert de druk op de zorgsector en resulteert bovendien in een mildere stijging van de zorgkosten."

Meer uit Financieel

Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

8 minuten geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

14 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

14 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

16 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

17 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

17 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

23 uur geleden