Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO gaat schade door bankhelpdeskfraude toch vergoeden

ABN AMRO gaat schade door bankhelpdeskfraude toch vergoeden

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO gaat toch de schade vergoeden van gedupeerde klanten als gevolg van zogenoemde bankhelpdeskfraude. Daarbij doet een crimineel zich voor als een medewerker van de bank, die de klant verleidt tot het afgeven van zijn bankpas en veiligheidscode voor internetbankieren. Dat bevestigt de bank na eerdere berichtgeving van het programma Meldpunt van Omroep MAX.

ABN AMRO vergoedde schade als gevolg van bankhelpdeskfraude, een vorm van spoofing, eerder nog niet. "Maar we hebben nu gezien hoe geraffineerd deze vorm van oplichting eigenlijk is", legt een woordvoerder uit. ABN AMRO gaat zaken die in het verleden zijn afgewezen omdat de klant zijn veiligheidscode had gedeeld opnieuw beoordelen. Volgens Stichting GIBO, een platform voor gedupeerden van spoofing, werd schade van bankhelpdeskfraude al wel vergoed bij andere banken.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën maakte eind 2020 afspraken met de financiële sector over spoofing. Omdat bij deze vorm van fraude "de betaling wettelijk gezien door de klant zelf is geïnitieerd" waren banken niet verplicht tot compensatie van de schade. Toch riep de Tweede Kamer Hoekstra op desnoods de wet aan te passen om daar verandering in te brengen.

Consumentenbond

Vorige week vroeg de Consumentenbond banken nog meer te doen om te voorkomen dat hun klanten slachtoffer worden van fraude bij het overmaken van geld naar andere bankrekeningen. Volgens de bond worden de laatste jaren steeds meer mensen het slachtoffer van onder meer Whatsappfraude, helpdeskfraude en spoofing. De geschatte schade vorig jaar 44 miljoen euro.

Om fraude tegen te gaan hebben verschillende banken een wachttijd van enkele uren ingebouwd als een klant zijn limiet voor overboekingen verhoogt. Bij ABN AMRO is de overboeklimiet 250.000 euro. Dat wordt volgens een woordvoerder niet aangepast, maar er komt wel een soort extra slot op de bankrekening, dat klanten zelf kunnen instellen. Hoe dat er precies uit komt te zien is nog niet bekend. De zegsman wijst er wel op dat het bij gevallen van oplichting bijna altijd gaat om bedragen van minder dan 10.000 euro.

Meer uit Financieel

Zakelijke rijder switcht vaker van elektrisch naar benzine

BUNNIK (ANP) - Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

28 minuten geleden
Meer Nederlanders hebben dit jaar blauwe envelop ontvangen

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 9,2 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen weken een blauwe envelop in de bus gekregen met de oproep aangifte over 2023 te doen. Het gaat om 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers.

2 uur geleden
Omzet zakelijke dienstverlening omhoog, sterkst bij beveiliging

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening in Nederland heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet zien stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) ging het om een stijging van 6,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Over heel 2023 klom de omzet in de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent.

6 uur geleden
Koersval Weight Watchers, Wall Street sluit februari af met winst

NEW YORK (ANP) - Afslankbedrijf Weight Watchers maakte donderdag een koersduikeling op Wall Street van ruim 18 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken.

7 uur geleden
TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

10 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

12 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

13 uur geleden