Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO en ING aan kop in licht hogere AEX

ABN AMRO en ING aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De banken ABN AMRO en ING gingen woensdag aan kop in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Nu de rust in de bankensector enigszins lijkt te zijn teruggekeerd wordt op beurzen vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel hopen beleggers dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen om de kalmte in de bankensector te bewaren.

Ook in Europa, waar de rente vorige week al werd verhoogd, lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan verdere verhogingen. Zo liet Joachim Nagel, president van de Duitse Bundesbank, weten dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog niet klaar is met het verhogen van de rentetarieven. "Als we deze koppige inflatie willen temmen, zullen wij nog koppiger moeten zijn", zei hij in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Ook ECB-president Christine Lagarde herhaalde dat de inflatie nog altijd te hoog is.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 738,65 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 945,67 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,6 procent. De Londense FTSE-index bleef vrijwel vlak. De Britse inflatie is in februari verder opgelopen tot 10,4 procent, van 10,1 procent een maand eerder. Economen hadden juist gerekend op een afkoeling van de inflatie.

ABN AMRO

ABN AMRO steeg 2 procent en ING klom 1,7 procent. De ECB liet weten niet van plan te zijn om banken beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's vanwege de recente onrust in de sector. De verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen wel omlaag en verloren tot 0,9 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM deed het nog slechter en stond onderaan met een min van 1,9 procent.

In de MidKap stond technologiegroep TKH (plus 4,7 procent) bovenaan dankzij een positief analistenrapport van ING. Investeringsplatform Allunds sloot de rij met een min van 2,5 procent. Bij de kleinere bedrijven verloor Avantium 0,7 procent. Het chemiebedrijf wist de omzet in 2022 flink op te voeren, maar leed wel meer verlies. Dat kwam vooral door de start van de bouw van de fabriek voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl. Ebusco steeg dik 2 procent. De fabrikant van elektrische bussen heeft een nieuw contract getekend met Qbuzz voor de levering van maximaal 63 bussen.

De euro was 1,0782 dollar waard, tegen 1,0768 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 69,45 dollar. Brentolie daalde ook 0,3 procent in prijs, tot 75,11 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Russische inkomsten olie en gas in februari 80 procent gestegen

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische inkomsten uit olie en gas zijn de afgelopen maand met 80 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de westerse sancties verdiende de Russische staat vorige maand in totaal 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie, vooral dankzij de hogere prijzen voor ruwe olie.

8 minuten geleden
Google maakt diensten van concurrentie beter zichtbaar in zoekmachine

BRUSSEL (ANP/RTR) - Google, de zoekmachine van Alphabet, komt met veranderingen van zoekresultaten voor gebruikers waardoor ze sneller de diensten van concurrenten, zoals vergelijkingssites voor hotels of vluchten, zien. Ook komen er nieuwe tools uit voor ontwikkelaars die hun producten op de platformen van concurrenten aanbieden. De veranderingen komen kort voordat strengere regelgeving vanuit Brussel van kracht wordt.

57 minuten geleden
Felyx komt in handen van Spaans deelscooterbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx komt in handen van de Spaanse branchegenoot Cooltra. Door de krachtenbundeling ontstaat volgens de partijen de grootste aanbieder van elektrische deelscooters in Europa. Felyx blijft wel onder de eigen naam actief in steden waar de scooters van het bedrijf nu al rondrijden.

58 minuten geleden
Lufthansa annuleert vluchten van en naar Schiphol om staking

SCHIPHOL (ANP) - Lufthansa schrapt de komende dagen een twintigtal vluchten van en naar Schiphol omdat het grondpersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij gaat staken. Op woensdagavond leggen de medewerkers zestig uur lang het werk neer, tot zaterdagochtend. Op al die dagen worden vluchten geschrapt, is te zien op de website van Schiphol. Het betreft vluchten van en naar de Duitse steden München en Frankfurt.

1 uur geleden
Batterijproducent LeydenJar bouwt fabriek in Eindhoven

LEIDEN (ANP) - Batterijproducent LeydenJar gaat zijn productie fors opvoeren. Het Leidse bedrijf, dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee batterijen veel langer meegaan, gaat in Eindhoven een fabriek bouwen die binnen enkele jaren plaats moet bieden aan honderden werknemers.

1 uur geleden
Links-extremisten eisen sabotage Duitse Tesla-fabriek op

BERLIJN (ANP/AFP/RTR/DPA) - Een links-extremistische actiegroep eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting bij een elektriciteitsmast en de stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn. De claim komt van de Vulkangruppe, oftewel Vulkaangroep. Volgens de actiegroep was het een daad van protest tegen de autofabrikant.

1 uur geleden
Woningbouwers willen overheidssteun om vraag aan te jagen

VOORBURG (ANP) - Om de markt van nieuwbouwwoningen te stimuleren is financiële steun van de overheid nodig en een aanpassing van de huidige reguleringen. Dat stelt WoningBouwersNL, brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, in een halfjaarlijks rapport.

2 uur geleden