Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

AMSTERDAM (ANP) - De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek dat de bank samen met Impact Institute heeft uitgevoerd.

In het onderzoek wordt de schade van 65 bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen in kaart gebracht. Het is volgens de bank van groot belang, ook vanuit economisch oogpunt, dat de schade aan de biodiversiteit wordt teruggedrongen. Daarvoor zijn volgens de bank "radicale stappen" nodig.

De biodiversiteit regelt van alles, van het klimaat en de waterkringloop tot de zuivering van water en lucht, breekt organisch afval af, bestuift planten en verspreidt zaden. De biodiversiteitsschade leidt dan ook tot verlies aan waarde voor zogeheten ecosysteemdiensten in binnen- en buitenland, zoals voedselproductie, koolstofopslag en het filteren van lucht en water. Meer dan de helft van de wereldeconomie is afhankelijk van deze ecosysteemdiensten van de natuur.

Een groot deel van de schade vindt volgens de onderzoekers niet bij bedrijfstakken zelf, maar bij klanten of leveranciers plaats. Zo vindt 70 procent van de schade via handelspartners in het buitenland plaats, zoals wanneer cacao-import samengaat met landgebruik in Ivoorkust en Ghana of de invoer van rundvlees met watervervuiling in Argentinië.

De sleutel tot de oplossing van de biodiversiteitscrisis ligt volgens de onderzoekers niet alleen bij de agrarische sector of de voedingsmiddelenindustrie, die samen goed zijn voor bijna een kwart van de schade. Zo gaat ook het IT-gebruik van banken of zakelijke dienstverleners gepaard met milieuschade via een groot energieverbruik in datacenters en het gebruik van schaarse metalen in hardware.

De onderzoekers vinden dan ook dat het terugdringen van de schade een integraal onderdeel moet zijn van de bedrijfsvoering. Hierbij kan worden gedacht aan het aanstellen van een ecoloog of bioloog in de bedrijfstop, die strategische keuzes zo kunnen beïnvloeden.

Daarnaast speelt de overheid een cruciale rol. Zo is een verschuiving nodig van de focus op economische groei naar bredere welvaartsindicatoren als basis voor beleid. Op die manier worden ook inkomensgelijkheid, biodiversiteit en gezondheid meegenomen als maatstaf voor succesvol beleid.

Meer uit Financieel

Medewerkers DAF stelen truckonderdelen, bedrijf doet aangifte

EINDHOVEN (ANP) - Medewerkers van vrachtwagenfabrikant DAF hebben truckonderdelen gestolen van het bedrijfsterrein van DAF. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. DAF heeft volgens hem aangifte bij de politie gedaan.

1 uur geleden
Vakbond: arbeidsmarkt voor journalisten verslechtert

AMSTERDAM (ANP) - De arbeidsmarkt voor journalisten is vorig jaar verslechterd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zijn er na een jarenlange afname vorig jaar meer journalisten op zoek gegaan naar een nieuwe baan. De werkloosheid onder journalisten is hierdoor opgelopen naar 7 procent, maakt de vakbond op uit cijfers over het aantal ww-uitkeringen in de branche.

1 uur geleden
Duitse economie krimpt in 2024 voor het tweede jaar op rij

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie is in 2024 voor het tweede jaar op rij gekrompen. De grootste economie van Europa kromp met 0,2 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers. In 2023 liet de belangrijkste handelspartner van Nederland al een krimp zien van 0,3 procent. De laatste keer dat de Duitse economie twee opeenvolgende jaren kromp was in 2002-2003.

3 uur geleden
Japan ontving opnieuw meer toeristen aan het einde van recordjaar

TOKYO (ANP/RTR) - Japan heeft in december bijna 3,5 miljoen toeristen verwelkomd. Het land werd in een maand tijd niet eerder zo vaak bezocht. Dat komt naar voren uit gegevens van de Japan Nationale Toerisme Organisatie (JNTO). 2024 gaat daarmee de boeken in als een recordjaar voor toerisme in Japan, al is niet iedereen daar blij mee.

3 uur geleden
Thuisbezorgd-eigenaar bij stijgers op Damrak na adviesverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway behoorde woensdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl werd door de Franse bank BNP Paribas Exane van de verkooplijst gehaald en klom 0,5 procent. De algehele stemming op de Europese markten was voorzichtig positief. Beleggers kijken vooral uit naar de start van het cijferseizoen op Wall Street. Daar komen later op de dag de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Wells Fargo met kwartaalresultaten.

3 uur geleden
Exportcontrole van chips verder aangescherpt

DEN HAAG (ANP) - Opnieuw wordt de export van productieapparatuur voor chips aangescherpt, meldt minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel). Volgens haar gaat het om "een zeer beperkt aantal technologieën en goederen". Het betreft onder meer specifieke meet- en inspectieapparatuur.

4 uur geleden
Grootste IKEA-uitbater investeert 1 miljard in recyclingindustrie

LEIDEN (ANP/RTR) - De investeringstak van Ingka Group, de eigenaar van de meeste IKEA-winkels in de wereld, heeft aangekondigd 1 miljard euro te investeren in recyclingbedrijven. Daarmee wil het concern iets doen aan het afval dat ontstaat wanneer IKEA-meubels, -matrassen en -beddengoed worden weggegooid.

4 uur geleden