Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO door overnamegerucht grote winnaar op Amsterdamse beurs

ABN AMRO door overnamegerucht grote winnaar op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO was vrijdag een van de grote winnaars op de beurs in Amsterdam. De beurswaarde van de bank, die grotendeels in handen is van de Nederlandse staat, nam een vlucht na het bericht dat de Franse bank BNP Paribas interesse zou hebben in een overname. In de loop van de middag zwakte het enthousiasme bij beleggers wel wat af, maar het aandeel ging niettemin met een flinke koerswinst het weekend in.

ABN AMRO werd uiteindelijk bijna 6 procent hoger gezet. Kort na het nieuws piekte de koers op dik 17 procent boven de slotstand van een dag eerder. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat de grootste bank van Frankrijk onlangs toenadering heeft gezocht tot de Nederlandse overheid om te praten over een overnamedeal.

Maar de Nederlandse regering zou voorlopig niet van plan zijn de overnamevoorstellen serieus in overweging te nemen. Er zouden dan ook nog geen verdere, gedetailleerdere gesprekken hebben plaatsgevonden met BNP Paribas. Een analist van de firma Keefe Bruyette & Woods noemde de kans een op deal vrijdagmiddag "onwaarschijnlijk".

Just Eat Takeaway

ABN AMRO was niet de enige sterke stijger op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de lijst met hoofdfondsen aan met een plus van ruim 7 procent. Zonder duidelijke reden won het aandeel in de laatste handelsuren flink. Daarentegen ging olie- en gasconcern Shell hard onderuit met een verlies van ruim 5 procent.

De olieprijzen, die nog niet zo lang geleden stevig toenamen, zakten eveneens flink. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 5 procent minder op 111,33 dollar. Brentolie werd dik 4 procent goedkoper op 114,81 dollar per vat.

Het algehele sentiment op de Europese beurzen was gemengd. De hoofdindex in Amsterdam leverde 0,4 procent in op 635,75 punten. De MidKap steeg geholpen door de koerswinst van ABN AMRO met 1,4 procent tot 920,11 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent, terwijl de graadmeter in Frankfurt 0,7 procent hoger eindigde.

Schuin oog

Op de aandelenmarkten in Europa werd met een schuin oog gekeken naar de Verenigde Staten, waar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell nog eens onderstreepte dat de Amerikaanse koepel van centrale banken de inflatie in 's werelds grootste economie echt wil terugbrengen naar 2 procent. Hij benadrukte dat de strijd om prijsstabiliteit "onvoorwaardelijk" is, een boodschap die door beleggers op Wall Street met weinig enthousiasme werd ontvangen.

De euro was na het slot van de Europese beurzen 1,0473 dollar waard. Een dag eerder was dit nog 1,0501 dollar.

Meer uit Financieel

Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

20 minuten geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

1 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

1 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

2 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

2 uur geleden
Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

4 uur geleden
Nieuwe invallen Europese Commissie in kartelonderzoek autobanden

BRUSSEL (ANP) - Inspecteurs van de Europese Commissie hebben dinsdag nieuwe invallen gedaan in een kartelonderzoek naar mogelijke prijsafspraken door producenten van autobanden. Het gaat nu om invallen bij een consultancybureau in twee lidstaten. Begin dit jaar waren er al doorzoekingen bij bedrijven die actief zijn in de bandenindustrie.

4 uur geleden