Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO door overnamegerucht grote winnaar op Amsterdamse beurs

ABN AMRO door overnamegerucht grote winnaar op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO was vrijdag een van de grote winnaars op de beurs in Amsterdam. De beurswaarde van de bank, die grotendeels in handen is van de Nederlandse staat, nam een vlucht na het bericht dat de Franse bank BNP Paribas interesse zou hebben in een overname. In de loop van de middag zwakte het enthousiasme bij beleggers wel wat af, maar het aandeel ging niettemin met een flinke koerswinst het weekend in.

ABN AMRO werd uiteindelijk bijna 6 procent hoger gezet. Kort na het nieuws piekte de koers op dik 17 procent boven de slotstand van een dag eerder. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat de grootste bank van Frankrijk onlangs toenadering heeft gezocht tot de Nederlandse overheid om te praten over een overnamedeal.

Maar de Nederlandse regering zou voorlopig niet van plan zijn de overnamevoorstellen serieus in overweging te nemen. Er zouden dan ook nog geen verdere, gedetailleerdere gesprekken hebben plaatsgevonden met BNP Paribas. Een analist van de firma Keefe Bruyette & Woods noemde de kans een op deal vrijdagmiddag "onwaarschijnlijk".

Just Eat Takeaway

ABN AMRO was niet de enige sterke stijger op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de lijst met hoofdfondsen aan met een plus van ruim 7 procent. Zonder duidelijke reden won het aandeel in de laatste handelsuren flink. Daarentegen ging olie- en gasconcern Shell hard onderuit met een verlies van ruim 5 procent.

De olieprijzen, die nog niet zo lang geleden stevig toenamen, zakten eveneens flink. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 5 procent minder op 111,33 dollar. Brentolie werd dik 4 procent goedkoper op 114,81 dollar per vat.

Het algehele sentiment op de Europese beurzen was gemengd. De hoofdindex in Amsterdam leverde 0,4 procent in op 635,75 punten. De MidKap steeg geholpen door de koerswinst van ABN AMRO met 1,4 procent tot 920,11 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent, terwijl de graadmeter in Frankfurt 0,7 procent hoger eindigde.

Schuin oog

Op de aandelenmarkten in Europa werd met een schuin oog gekeken naar de Verenigde Staten, waar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell nog eens onderstreepte dat de Amerikaanse koepel van centrale banken de inflatie in 's werelds grootste economie echt wil terugbrengen naar 2 procent. Hij benadrukte dat de strijd om prijsstabiliteit "onvoorwaardelijk" is, een boodschap die door beleggers op Wall Street met weinig enthousiasme werd ontvangen.

De euro was na het slot van de Europese beurzen 1,0473 dollar waard. Een dag eerder was dit nog 1,0501 dollar.

Meer uit Financieel

Kort geding luchtvaart tegen Staat moet krimp Schiphol voorkomen

HAARLEM (ANP) - De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

2 uur geleden
Aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven van start

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kunnen vanaf dinsdag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling gaat om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

2 uur geleden
Bureau begint massaclaim tegen energieleveranciers

AMSTERDAM (ANP) - GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen waaronder Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens GoBaxter is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. De campagne voor aanmelding van deelnemers aan de claim begint dinsdag.

5 uur geleden
Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni. Exacte data werden niet gemeld.

7 uur geleden
Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, in navolging van de plussen in Europa eerder op de dag. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag. Daardoor nam de onrust in de bankensector wat af. Wel kreeg First Republic Bank weer rake klappen nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de Californische bank had verlaagd.

8 uur geleden
Protest bij hoofdkantoor Credit Suisse Zürich na redding door UBS

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden maandagavond bij het hoofdkantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank door de grotere Zwitserse rivaal UBS. Er werden onder meer eieren gegooid naar het hoofdkantoor van Credit Suisse aan de Paradeplatz in het centrum van Zürich. Ook werden leuzen geroepen als "revolutie" en "eet de rijken".

8 uur geleden
Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.

11 uur geleden