Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: dit jaar geen recessie, wel minder economische groei

ABN AMRO: dit jaar geen recessie, wel minder economische groei

DEN HAAG (ANP) - De economie zal dit jaar niet krimpen, maar de groei loopt wel terug. Dat verwacht ABN AMRO. De bank voorziet dit jaar een groei van 1,2 procent en volgend jaar een groei van 1,3 procent. De afgelopen twee jaar kenden een groei van meer dan 4 procent.

De laatste maanden van vorig jaar waren beter dan verwacht en dat stuwt ook de groei voor dit jaar, voorzien economen van de bank. Zo viel de energiecrisis mee: de energieprijzen zijn snel gedaald en de gasvoorraden goed gevuld. Ook is er veel minder gas gebruikt. Verder groeide de economie door investeringen en uitvoer. Maar bovenal bleven huishoudens optimistisch, ondanks de inflatie, en groeide de consumptie.

Dat de groei dit jaar toch laag blijft, komt mede door aanhoudende inflatie. Die zakt weliswaar, onder meer door het prijsplafond op energie, maar de inflatie verspreidt zich ook van energie naar andere producten. Consumentenprijzen stijgen dit jaar dan ook met 4,4 procent en volgend jaar met 4 procent, becijfert de bank.

Hogere rentes

De hogere rentes, waarmee centrale banken de inflatie proberen te beteugelen, remmen de Nederlandse economie ook. Geld lenen kost daardoor meer geld, wat een weerslag heeft op de huizenmarkt en investeringen, stelt ABN AMRO. Ook zorgen recessies in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in de eurozone waarschijnlijk voor minder vraag naar Nederlandse producten.

Wel stijgen de lonen volgend jaar verder, verwacht de bank. De arbeidsmarkt blijft krap en in recent afgesloten cao's zijn lonen al flink omhoog gegaan. Ook stut de lage werkeloosheid de economie. Verder wisselen meer mensen van baan, aldus de bank. Dit leidt tot "een effici├źntere verdeling van schaarse arbeid, wat iets van verlichting kan verzorgen in tijden van krapte".

Meer uit Financieel

Omzet zakelijke dienstverlening omhoog, sterkst bij beveiliging

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening in Nederland heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet zien stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) ging het om een stijging van 6,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Over heel 2023 klom de omzet in de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent.

1 uur geleden
Koersval Weight Watchers, Wall Street sluit februari af met winst

NEW YORK (ANP) - Afslankbedrijf Weight Watchers maakte donderdag een koersduikeling op Wall Street van ruim 18 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken.

3 uur geleden
TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

6 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

8 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

9 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

9 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

10 uur geleden