Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO centraal op Damrak na schikking witwaszaak

ABN AMRO centraal op Damrak na schikking witwaszaak

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak gaat de aandacht van beleggers maandag vooral uit naar ABN AMRO. De bank trof een miljoenenschiking met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege verdenkingen van witwassen. Beleggers maken zich verder op voor een drukke cijferweek. De week begint nog rustig, maar in de komende dagen barst het cijferseizoen los.

In Amsterdam geven onder meer bierbrouwer Heineken, uitzender Randstad, verfconcern AkzoNobel en chipbedrijven ASML en ASMI een kijkje in de boeken. Ook komt de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met zijn rentebesluit.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de handelsweek. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het groen openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen maandag overwegend vooruit.

Schikking

ABN AMRO schikte voor 480 miljoen euro met het OM omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. Het financiële concern werd er lang van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Een paar jaar geleden moest ING in een vergelijkbare kwestie ook al honderden miljoenen euro's boete betalen. Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN AMRO loopt nog.

Ook KPN staat in de belangstelling. Het Agentschap Telecom gaat bekijken of de huidige maatregelen van KPN voldoen aan alle eisen voor een veilig netwerk. Aanleiding is een rapport uit 2010 waarin staat dat het Chinese technologiebedrijf Huawei in het verleden klanten van KPN heeft afgeluisterd en klantgegevens kon stelen. Het agentschap houdt namens het ministerie van Economische Zaken toezicht op de Telecommunicatiewet.

Credit Suisse

In Zürich gaat de aandacht uit naar Credit Suisse. De Zwitserse bank is aangeklaagd voor de financiële debacles rond investeringsmaatschappij Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital. Die kostten de bank miljarden. Volgens een Amerikaans pensioenfonds, dat de zaak aanspande, heeft de bank te veel risico genomen en beleggers misleid. Verscheidene topbestuurders van Credit Suisse stapten al op vanwege de schandalen.

AstraZeneca blijft eveneens in het nieuws staan. De Europese Unie bestelt mogelijk geen nieuwe coronavaccins van de Brits-Zweedse farmaceut vanwege de herhaaldelijke vertragingen in de leveringen van het vaccin tegen het coronavirus. Dat zei de Europese commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton zondag tegen de Franse nieuwszender BFMTV.

De euro was 1,1966 dollar waard, tegenover 1,1967 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 62,96 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 66,54 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

3 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

6 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

7 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

9 uur geleden