Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO blinkt uit op Damrak na cijfers, Adyen keldert

ABN AMRO blinkt uit op Damrak na cijfers, Adyen keldert

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel ABN AMRO was woensdag een uitblinker op de beurs in Amsterdam. De resultaten van de bank werden positief ontvangen door beleggers op Beursplein 5 en dat werd beloond met een koerswinst van 11,4 procent. Betalingsverwerker Adyen ging juist hard onderuit na publicatie van cijfers. Ook verfproducent AkzoNobel gaf inzage in de boeken.

De AEX-index sloot met een min van 0,6 procent op 748,40 punten. De MidKap, met daarin ABN AMRO, won 1,7 procent tot 1029,50 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs kregen er tot 0,6 procent bij. De CAC40 in Parijs daalde 0,2 procent.

ABN AMRO prijkte bovenaan de MidKap. De bank boekte afgelopen jaar ruim de helft meer winst dankzij de hogere rentetarieven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ABN AMRO voor een half miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Branchegenoot ING liftte mee met een plus van 3 procent en was daardoor koploper in de AEX.

Adyen

Adyen zag ruim 16 procent aan beurswaarde verdampen en was veruit de grootste verliezer in de Amsterdamse hoofdindex. Het bedrijf verwerkte in de laatste zes maanden flink meer betalingen en zag de omzet fors stijgen. De winst steeg echter veel minder hard mee. Dat kwam vooral doordat er veel meer personeel bij kwam. Adyen was daardoor ruim 80 procent meer kwijt aan loon en bonussen voor personeel dan een jaar eerder, wat ten koste ging van de winstgevendheid.

AkzoNobel ging 1 procent vooruit bij de hoofdfondsen. Het concern zag de omzet in het vierde kwartaal stijgen dankzij prijsverhogingen voor zijn verfproducten. Het bedrijfsresultaat nam wel af door lagere verkoopvolumes en hogere kosten van grondstoffen en transport.

TotalEnergies

In Parijs ging de aandacht onder meer uit naar TotalEnergies (min 1,9 procent). Het Franse olie- en gasconcern boekte afgelopen jaar een recordwinst dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Eerder maakten concurrenten als Shell en BP al recordwinsten bekend.

In Kopenhagen was de Deense sieradenverkoper Pandora een opvallende winnaar met een plus van bijna 11 procent dankzij beter dan verwachte cijfers. De Deense containerrederij en vrachtvervoerder A.P. Møller-Maersk kwam eveneens met resultaten en werd 0,9 procent lager gezet.

De euro was 1,0726 dollar waard, tegen 1,0706 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 77,24 dollar. Brentolie won 0,2 procent op 83,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

13 minuten geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 uur geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

3 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

7 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

7 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

11 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

12 uur geleden