Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

Doordat de horeca tijdens de lockdowns verplicht gesloten was, zocht veel personeel al dan niet vrijwillig elders werk. Jongeren konden vaak tegen een hoger salaris aan de slag bij bezorgdiensten of bij de GGD, waar de werktijden ook regelmatiger waren.

Hoewel het aantal vacatures in de horeca in het derde kwartaal met ruim 10 procent is gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder, blijft het aantal openstaande vacatures hoog. Door een toename van het aantal horecavestigingen, een enorme inhaalvraag in 2022 en een algehele krappe arbeidsmarkt, is de vraag naar personeel volgens ABN AMRO groter dan voor de coronapandemie. In bijna elke horecazaak hangt wel een bordje 'personeel gezocht'.

Door de grote inhaalvraag heeft de horeca dit jaar goede zaken gedaan en ligt de omzet van restaurants en caf├ęs weer op het niveau van 2019, het jaar voor de coronapandemie. Het aantal mensen dat in de horeca werkt, is volgens ABN AMRO echter nog niet op het niveau van voor de lockdowns.

Toen stroomde veel personeel uit, maar er zijn minder medewerkers teruggekeerd. De daling komt vooral door jongeren onder de 30 jaar, die minder in de horeca werken dan voor de coronacrisis, terwijl het aantal mensen van 30 jaar of ouder in de sector juist is toegenomen.

Het aantal vacatures in de horeca is al langere tijd hoog in vergelijking met andere sectoren. Ook voor de coronacrisis had de horeca al te maken met een groot verloop van personeel.

Behalve door de sterke inhaalvraag is de behoefte aan personeel ook groot door het toegenomen aantal horecaondernemingen. Door overheidssteun zijn er veel horecazaken overeind gebleven. Maar doordat er ook veel ondernemingen werden opgericht en bestaande ondernemingen het aantal vestigingen uitbreidden, nam het aantal horecagelegenheden de afgelopen tien jaar per saldo met 14 procent toe, volgens gegevens van dataverzamelaar Locatus. Mede hierdoor is het volgens ABN AMRO voor de horeca lastig om aan personeel te komen.

Meer uit Financieel

Vakbond FNV waarschuwt voor stakingsstorm

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt dat er een "stakingsstorm" op komst is. Verspreid over het land leggen komende week onder meer vuilnisophalers, groenvoorzieners en winkelmedewerkers van de Bijenkorf het werk neer. En dan is er ook nog een grote staking in het streekvervoer.

6 minuten geleden
Importverbod Russische diesel kan prijs aan de pomp opdrijven

DEN HAAG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het tanken van diesel kan komende tijd weer duurder worden. Dat komt door een Europese importverbod dat dit weekend is ingegaan. Een groot deel van de diesel in Europa was de laatste maanden nog steeds van Russische makelij. Toch denken kenners dat de impact van de sanctie waarschijnlijk meevalt.

44 minuten geleden
Zeker tientallen mensen laten cv achter op banenmarkt Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Zeker tientallen mensen hebben zaterdag hun cv en contactgegevens achtergelaten op de banenmarkt bij Schiphol. Of dat voldoende is, is nog maar de vraag. Er zijn honderden vacatures te vervullen, voor het hoogseizoen met vakantievluchten weer begint. Lukt dat niet dan dreigen er nieuwe limieten voor het aantal reizigers dat straks mag vertrekken.

21 uur geleden
Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers. Reisbranchevereniging ANVR noemt de uitlatingen van Sondag "onacceptabel" en stelt dat het erop lijkt dat Schiphol "zijn straat probeert schoon te vegen" door de verantwoordelijkheid voor het probleem af te schuiven op de afhandelbedrijven.

1 dag geleden
CNV: ruim helft personeel werkt vaak door bij ziekte

DEN HAAG (ANP) - Meer dan de helft (54 procent) van de werknemers gaat bij ziekte toch vaak aan de slag, meldt vakbond CNV na een onderzoek onder 2600 mensen. Ruim een op de vijf (22 procent) medewerkers zegt zich na ziekte eerder weer beter te melden dan een paar jaar geleden. Zo'n 45 procent van de ondervraagden voelt zich door het personeelstekort bezwaard om zich ziek te melden, aldus de vakbond.

1 dag geleden
Schiphol verwacht meer dan 1300 bezoekers op banenmarkt

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht meer dan 1300 bezoekers op de banenmarkt die de luchthaven zaterdag houdt voor het werven van broodnodig extra personeel. Op het evenement zijn rond de vijftig werkgevers aanwezig om in gesprek te gaan over de openstaande vacatures, waaronder grote afhandelbedrijven als Swissport en Aviapartner. Wie geïnteresseerd was om langs te komen op de banenmarkt, kon zich van tevoren aanmelden.

1 dag geleden
Elon Musk niet aansprakelijk voor verliezen na Tesla-tweets

SAN FRANCISCO (ANP) - Elon Musk heeft investeerders niet misleid toen hij in 2018 op Twitter meldde dat hij van plan was zijn autobedrijf Tesla van de beurs te halen. Dat heeft de jury vrijdag bepaald in de zaak die beleggers tegen hem hadden aangespannen.

1 dag geleden