Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Abdullah herhaalt vrees voor nieuw geweld in Midden-Oosten

Abdullah herhaalt vrees voor nieuw geweld in Midden-Oosten

STRAATSBURG (ANP) - Meer chaos en oorlog dreigen in het Midden-Oosten, met gevolgen voor de wereldeconomie en heropleving van terrorisme wereldwijd. Die waarschuwing gaf koning Abdullah van Jordanië woensdag af in een toespraak in het Europees Parlement. De vorst sprak maandag ook al over zijn vrees in een interview met France 24.

De oorlog in Syrië is verre van voorbij en Irak kan terugvallen in een nieuw conflict, sprak het staatshoofd woensdag in Straatsburg. Terreurgroep IS kan daar volgens hem opnieuw de kop opsteken.

Wat als in Libië een oorlog uitbreekt en de staat uit elkaar valt; wat als Arabische regeringen jongeren geen baan kunnen bieden?, vroeg de koning zich af. "Dat kunnen we ons niet veroorloven. "Een vreedzamere wereld is onmogelijk zonder vrede in het Midden-Oosten." Hij herhaalde de noodzaak dat Israël en de Palestijnen vrede sluiten.

De geschetste scenario’s kunnen tot "talloze tragedies" leiden, aldus Abdullah, die wel optimisme over de mensheid uitsprak. Hij pleitte voor leiderschap. "Dat vereist reflectie, wijsheid en een langetermijnvisie."

Meer uit Buitenland

Rusland stuurt reddingsteam na helikopterongeluk president Iran

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Rusland stuurt een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers naar Iran om mee te helpen zoeken naar de verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

6 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

7 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

8 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

10 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

12 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

12 uur geleden