Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Abdelkader Benali brengt voordracht 4 mei uit als boek

Abdelkader Benali brengt voordracht 4 mei uit als boek

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver Abdelkader Benali brengt de voordracht die hij op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam zou houden uit als boek. De voordracht van Benali gaat niet door, nadat er veel ophef ontstond over ongelukkige uitlatingen die hij meer dan tien jaar geleden deed over Joden. Benali trok zich na enkele dagen zelf terug als spreker. In zijn plaats spreekt nu Roxane van Iperen voorafgaand aan de Dodenherdenking op de Dam.

Benali zou in De Nieuwe Kerk een pleidooi houden voor verbreding van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is ook wat het Nationaal Comité 4 en 5 mei beoogt nu het 76 jaar geleden is dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de voordracht De stilte van de ander schetst Benali de stilte van schaamte en verdriet over wat er in de oorlog is gebeurd. Maar ook de stilte van 4 mei "die de deur opent naar de ander. Stilte is geen passieve handeling, het is actief instellen op de komst van een nieuwe wereld", aldus de schrijver.

Naast de voordracht bevat het boek gedichten over vrijheid van onder meer Ellen Deckwitz, Anne-Fleur van der Heiden, Roelof ten Napel en Dean Bowen. Het boek verschijnt bij De Arbeiderspers en ligt vanaf 8 april in de winkels.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Gemeentes en provincies willen ook na corona digitaal vergaderen

DEN HAAG (ANP) - Het digitaal vergaderen, wat veel gemeenteraden, provincies en waterschappen sinds de coronacrisis doen, bevalt zo goed dat de mogelijkheid ertoe vastgelegd moet worden in de wet. De openbaar besturen willen dat en demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ook.

21 minuten geleden
Rotterdam vraagt Rijk om geld voor aanpak criminaliteit in haven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil graag meer geld van het Rijk om ondermijnende criminaliteit in onder meer de haven aan te pakken. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

25 minuten geleden
Nieuwkomer Van der Plas wil hele Tweede Kamer in appgroep

DEN HAAG (ANP) - Kersvers Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) is het nu al zat dat zij in de krant moet lezen wat het kabinet besloten heeft over de aanpak van het coronavirus. Zij vindt dat het kabinet altijd de Tweede Kamer eerst moet informeren en stelt daarom een appgroep voor met daarin alle 150 Kamerleden.

51 minuten geleden
Oppositiepartijen: geld van teststichting kan beter naar de zorg

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen in de Tweede Kamer begrijpen niet dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor sneltesten maar er mogelijk wel beknibbeld moet worden op bonussen voor medewerkers in de zorg. Tijdens het coronadebat zijn vragen gesteld over de uitzonderlijke constructie die is opgetuigd om voor 1,1 miljard euro aan tests af te nemen. Zeker nu minister voor Medische Zorg Tamara van Ark de Kamer gevraagd heeft om een besluit te nemen over 720 miljoen euro aan zorgbonusgeld.

52 minuten geleden
D66 en Groenlinks: geef mensen vrijheid AstraZeneca te kiezen

DEN HAAG (ANP) - Als later dit jaar alle 60-plussers die dat willen zijn ingeënt tegen het coronavirus, dan zouden mensen jonger dan 60 zelf de keuze moeten hebben om zich te laten prikken met het AstraZeneca-vaccin. Dat vinden D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met huidige opzet toegangstesten'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid verkwist veel gemeenschapsgeld met de huidige opzet van toegangstesten. Dat betoogde de advocaat van tientallen commerciële coronatestbedrijven die de Staat en de Stichting Open Nederland voor de rechter hebben gesleept. Volgens hem maken veel commerciële testbedrijven feitelijk geen kans om toegangstests te kunnen uitvoeren. Daardoor dreigt veel geld op te gaan aan het opbouwen van een nieuwe testinfrastructuur, terwijl er al honderden commerciële locaties voor coronatests beschikbaar zijn.

1 uur geleden
Inlichtingendiensten schonden tientallen keren hun meldplicht

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft tussen mei 2018 en november 2019 57 keer mensen in de gaten gehouden op een manier die niet aan de regels voldoet. Het gaat om mensen die zelf geen onderwerp van het onderzoek waren, maar een medewerker van de dienst of bijvoorbeeld een informant. Als de AIVD hen afluistert, volgt of op een andere manier natrekt, moet daar melding van gemaakt worden bij de toezichthouder CTIVD. Dat is niet gebeurd, staat in een donderdag verschenen CTIVD-rapport.

1 uur geleden