Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Abbas wil banden met VS en Israël verbreken

Abbas wil banden met VS en Israël verbreken

CAÏRO (ANP/AFP) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt alle betrekkingen met de Verenigde Staten en Israël te willen opschorten. Daarmee reageert hij op het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, dat dinsdag werd gepresenteerd. De Palestijnen vinden dat het plan vooral gunstig uitpakt voor Israël, dat bijvoorbeeld Jeruzalem krijgt toegewezen als "soevereine hoofdstad".

Abbas vindt dat de VS met het vredesplan de Oslo-akkoorden schenden. Die akkoorden werden in 1993 ondertekend door de Palestijnen en Israël met als doel een uitweg te vinden uit het conflict tussen beide landen. Abbas zei zaterdag tegenover de Arabische Liga niet de geschiedenis in te willen gaan als "de man die Jeruzalem verkocht".

De Palestijnse president maakte eerder, evenals de Arabische Liga, al bekend niets te zien in het nieuwe plan. Ook gingen boze Palestijnen deze week op de Westelijke Jordaanoever de straat op om hun ongenoegen duidelijk te maken. Demonstranten gooiden in Bethlehem met stenen naar Israëlische veiligheidstroepen, die traangas afvuurden.

Na afloop van het crisisberaad in Caïro herhaalde secretaris-generaal Ahmed Aboul Gheit dat de Arabische Liga het voorstel van Trump afwijst. Het zou van de Palestijnen tweederangsburgers maken. Volgens Aboul Gheit brengt het Amerikaans plan stabiliteit noch vrede, maar zorgt het voor nog honderd jaar conflict en leed. Hij riep de Palestijnen en Israëliërs op samen aan een oplossing te werken die voor beide partijen acceptabel is.

Meer uit Buitenland

Europese liberalen kiezen VVD-kritische Française weer als leider

BRUSSEL (ANP) - De liberale fractie in het Europees Parlement heeft de Française die de VVD eerder de wacht aanzegde herkozen als voorzitter. Valérie Hayer sprak bij haar herverkiezing niet over de Nederlandse partij.

21 minuten geleden
Vlucht met Assange uit Bangkok vertrokken

BANGKOK (ANP/AFP) - Een vliegtuig met Julian Assange, oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks, is dinsdagavond plaatselijke tijd (rond 15.30 uur Nederlandse tijd) uit de Thaise hoofdstad Bangkok vertrokken.

39 minuten geleden
Keniaanse betogers verdreven uit parlementsgebouw

NAIROBI (ANP/RTR) - De Keniaanse politie heeft de betogers die het parlementsgebouw waren binnengedrongen weer verdreven. Agenten gebruikten traangas, een waterkanon en hebben geschoten op de demonstranten. Er zijn zeker vijf doden gevallen.

1 uur geleden
Mensenrechtenhof: Rusland schond mensenrechten op Krim

STRAATSBURG (ANP) - Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne, dat daarover had geklaagd, gelijk.

2 uur geleden
Gewonden in Leipzig bij vechtpartij tussen Kroaten en Italianen

LEIPZIG (ANP) - Na de EK-wedstrijd van Italië en Kroatië in Leipzig zijn bij een vechtpartij tussen voetbalsupporters vier mensen gewond geraakt. Twee groepen kregen ruzie in de nacht van maandag op dinsdag, kennelijk nadat Italiaanse supporters een Kroatische vlag hadden verwijderd in de stad.

2 uur geleden
Zelensky over arrestatiebevelen ICC: gerechtigheid onvermijdelijk

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwelkomt de arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Russische legerchef Valeri Gerasimov en de Russische oud-defensieminister Sergej Sjojgoe. "Dit besluit is een duidelijke indicatie dat gerechtigheid voor Russische misdaden tegen Oekraïners onvermijdelijk is", schrijft hij op sociale media.

2 uur geleden
Parlement Kenia bestormd door betogers, dode gemeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maatregelen aangekondigd tegen een reeks Europese media in reactie op maatregelen van de EU tegen Russische media. Het ministerie noemt media uit meer dan twintig EU-landen. Deze zullen in Rusland niet meer toegankelijk zijn, net zoals sommige Russische media dat in de EU niet meer zijn.

3 uur geleden