Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aardgasverbruik Nederland daalde met kwart in eerste halfjaar

Aardgasverbruik Nederland daalde met kwart in eerste halfjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse aardgasverbruik is in de eerste zes maanden van dit jaar met een kwart afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in de industrie en elektriciteitscentrales werd minder gas verstookt, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De aardolie-industrie bracht het gasverbruik het sterkst omlaag, met liefst 59 procent. In de chemische industrie ging het aardgasverbruik met een derde omlaag en bij elektriciteitscentrales met 28 procent. De glastuinbouw bespaarde 23 procent en huishoudens hadden 16 procent minder gas nodig.

Het gas in Nederland kwam minder vaak uit Duitsland, wat waarschijnlijk veelal Russisch gas betrof dat via een pijplijn naar onze oosterburen was vervoerd. Daarentegen importeerde Nederland meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit de Verenigde Staten en Rusland. Via pijplijnen kwam er meer gas uit het Verenigd Koninkrijk en Belgiƫ.

Invoer steeg, export daalde

Terwijl de invoer van aardgas met 3 procent steeg, daalde de export met een vijfde. De export naar Duitse gasopslagen nam fors toe en was drie keer zo groot als in 2021 toen Duitsland nog veel meer Russisch gas geleverd kreeg. Daarentegen viel de uitvoer naar Belgiƫ en het Verenigd Koninkrijk ver terug.

De winning van aardgas in Nederland daalde met 18 procent. Op land werd haast een derde minder gewonnen, op zee ging het om 11 procent minder. De gasvoorraden waren eind juli voor 70 procent vol, wat meer is dan een jaar eerder op hetzelfde moment. Dat komt omdat Nederland, net als andere Europese landen, de gasopslagen zo vol mogelijk wil hebben om een winter zonder Russisch gas door te komen.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

19 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

21 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

22 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 dag geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden