Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs tussentijds met zo'n 13 procent, maar uiteindelijk werd gas bijna 6,5 procent goedkoper op 137 euro per megawattuur .

Zeven lidstaten van de Europese Unie drongen opnieuw aan op een effectievere beperking van de gasprijzen, aldus een door Bloomberg News ingezien document. Daarop daalden de gasprijzen die eerder juist omhoog schoten vanwege de voorspellingen dat de temperaturen deze maand zullen dalen nadat het weer in november relatief mild was.

Europa heeft geprobeerd om een consensus te bereiken over hoe de energiecrisis aan te pakken. De problemen zouden kunnen verergeren door een strenge winter die de markt blootstelt aan verdere schaarste in het aanbod. Europese landen proberen meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in te voeren ter compensatie van de stilgevallen gasstromen uit Rusland.

Maximumprijs

De gasprijzen liggen vier keer hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, wat de inflatie aanwakkert en de economieën schaadt. Met krap twee weken te gaan voordat de EU-ministers van Energie bijeenkomen om een akkoord te bereiken over de gasprijzen, dringen landen als Italië, België en Griekenland aan op een maximumprijs die meebeweegt met de tarieven op de belangrijkste internationale markten.

De Europese beleidsmakers dringen er ondertussen bij consumenten op aan energie te besparen om de winter door te komen. Europa probeert ook de aanleg van infrastructuur voor de ontvangst van meer lng te versnellen. Zo zal Duitsland naar verwachting deze maand zijn eerste invoerterminals gereed hebben. Maar als een koudegolf ook Azië treft, kan de concurrentie voor lng toenemen, waardoor de prijzen kunnen stijgen.

Meer uit Financieel

Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond. Voor hun verbruik boven de grens van het prijsplafond gaan huishoudens over ruim een maand wel ruim 40 procent minder betalen dan nu het geval is, meldt Eneco.

2 uur geleden
Rabobank verhoogt spaarrente verder

UTRECHT (ANP) - De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

2 uur geleden
Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten. Dat was voor de Russische invasie in Oekraïne.

2 uur geleden
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt

MCLEAN (ANP/BELGA) - Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame. Dat besluit volgde op de ophef die in de Verenigde Staten was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Maar het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen en een van de beste bekeken tv-avonden van het jaar.

3 uur geleden
Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder. Over het afgelopen kwartaal, dat duurde tot en met november, leed het Zweedse bedrijf zelfs een verlies van omgerekend zo’n 77 miljoen euro.

4 uur geleden
Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een ongekend snelle groei van het aantal zonnepanelen op de daken van woningen, zowel koop als huur.

4 uur geleden
Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2. Het Eindhovens Dagblad schreef vrijdag op basis van ingewijden dat alleen in Nederland al duizend banen verdwijnen bij het medisch technologiebedrijf, maar dat kunnen de vakbonden dus nog niet bevestigen.

5 uur geleden