Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs tussentijds met zo'n 13 procent, maar uiteindelijk werd gas bijna 6,5 procent goedkoper op 137 euro per megawattuur .

Zeven lidstaten van de Europese Unie drongen opnieuw aan op een effectievere beperking van de gasprijzen, aldus een door Bloomberg News ingezien document. Daarop daalden de gasprijzen die eerder juist omhoog schoten vanwege de voorspellingen dat de temperaturen deze maand zullen dalen nadat het weer in november relatief mild was.

Europa heeft geprobeerd om een consensus te bereiken over hoe de energiecrisis aan te pakken. De problemen zouden kunnen verergeren door een strenge winter die de markt blootstelt aan verdere schaarste in het aanbod. Europese landen proberen meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in te voeren ter compensatie van de stilgevallen gasstromen uit Rusland.

Maximumprijs

De gasprijzen liggen vier keer hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, wat de inflatie aanwakkert en de economieën schaadt. Met krap twee weken te gaan voordat de EU-ministers van Energie bijeenkomen om een akkoord te bereiken over de gasprijzen, dringen landen als Italië, België en Griekenland aan op een maximumprijs die meebeweegt met de tarieven op de belangrijkste internationale markten.

De Europese beleidsmakers dringen er ondertussen bij consumenten op aan energie te besparen om de winter door te komen. Europa probeert ook de aanleg van infrastructuur voor de ontvangst van meer lng te versnellen. Zo zal Duitsland naar verwachting deze maand zijn eerste invoerterminals gereed hebben. Maar als een koudegolf ook Azië treft, kan de concurrentie voor lng toenemen, waardoor de prijzen kunnen stijgen.

Meer uit Financieel

Franse minister Le Maire wil nog dit jaar 'Europees spaarproduct'

GENT (ANP) - De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wil dat er nog dit jaar een "Europees spaarproduct" komt. Hij zei dit voorafgaand aan een bijeenkomst met andere Europese ministers van Financiën in het Belgische Gent.

19 minuten geleden
AEX licht hoger na door Nvidia aangedreven beursrally

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak leverde vrijdag een kleine openingswinst weer in. Beleggers deden het rustig aan na de beursrally een dag eerder, die volgde op de sterke resultaten van AI-chipbedrijf Nvidia. Vooral de chipbedrijven zoals ASML, ASMI en Besi lieten daardoor donderdag stevige winsten zien. Vrijdag verloren de drie Nederlandse chipbedrijven tot 1,1 procent.

1 uur geleden
Musk komt met eigen e-maildienst voor X

SAN FRANCISCO (ANP) - Elon Musk gaat een eigen e-maildienst aanbieden op zijn socialemediaplatform X. De zakenman heeft dit laten weten in een bericht aan een medewerker op X. De e-maildienst zou een grote concurrent kunnen worden voor Gmail van Google.

1 uur geleden
ING verwacht dat huizenprijzen tussen 5 en 8 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - De ING verwacht dat de prijzen van koopwoningen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen. Aan het eind van 2024 zullen de prijzen volgens de bank al flink boven de piek van juli 2022 uitkomen. Belangrijkste oorzaken zijn de grote loonstijgingen en de toenemende krapte op de woningmarkt.

2 uur geleden
Aandacht voor resultaten Galapagos op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Galapagos. Het biotechnologiebedrijf stelt het jaar 2023 te hebben afgesloten met een goede kaspositie van 3,7 miljard euro. Dankzij de verkoop van Jyseleca kwam de nettowinst afgelopen jaar uit op bijna 212 miljoen euro, tegen een verlies van 218 miljoen euro in 2022. Galapagos liet eerder al weten de activiteiten van ontstekingsremmer Jyseleca over te dragen aan het Italiaanse Alfasigma.

2 uur geleden
Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

2 uur geleden
Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

2 uur geleden