Aardbevingsgemeenten: opbrengst extra gaswinning moet naar regio
GRONINGEN (ANP) - De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied. Dat schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken). Blok liet donderdag weten dat er om verschillende redenen toch weer meer gas uit Groningen moet worden opgepompt.
Daarmee schaadt het kabinet het vertrouwen, betoogt Van Dekken. "Deze ernstige miscalculatie is onacceptabel en leidt tot emotionele reacties onder onze inwoners. Het gaat immers over hun veiligheid. Wij willen benadrukken dat wij niet akkoord kunnen gaan met het geschetste scenario en we verzoeken u dringend om alsnog alternatieven te onderzoeken."
"Wij stellen hierbij nogmaals dat wij u houden aan de afspraak het Groningenveld eind 2023 te sluiten. Als onverhoopt toch extra winning uit het Groningenveld plaatsvindt, dan zijn wij van mening dat die meeropbrengsten ten gunste moeten komen aan Groningen", betoogt Van Dekken. "Het is onaanvaardbaar dat u winsten behaalt uit het niet nakomen van afspraken, terwijl wij intussen met te krappe budgetten voor de versterking achterblijven." De aardbevingsregio hamert er dan ook op dat het kabinet alle financiële toezeggingen aan Groningers moet nakomen, onder meer voor het oplossen van de schade aan woningen. Ze wil er op korte termijn over in gesprek met de nieuwe staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief.
Van Dekken schrijft de brief namens onder meer Eemsdelta, Het Hogeland en Midden-Groningen. In die gemeenten vinden vaak aardbevingen plaats die het gevolg zijn van gaswinning. Een van de zwaardere schokken werd gemeld op 16 november uit het dorp Garrelsweer. Deze beving had een kracht van 3,2. De zwaarste aardschok tot nu toe was op 16 augustus 2012, toen het dorp Huizinge werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,6. Beide dorpen liggen in de gemeente Eemsdelta.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De vier regeringspartijen moeten het kabinet "op de hoofdlijnen van de dingen die we willen" wel steunen, zei premier Dick Schoof tegen de NOS. "Anders wordt het toch een beetje ingewikkeld." Over "onderdelen" van het kabinetsbeleid is er ruimte voor PVV, VVD, NSC of BBB om met het kabinet van mening te verschillen.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na berekeningen op basis van de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel de treinkaartjes van NS volgend jaar minder in prijs stijgen dan eerder aangekondigd, houdt reizigersorganisatie Rover zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Nederland. De organisatie wijst hierbij op de bezuinigingen op het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die dinsdag bekend werden. "Per saldo wordt het er voor de reiziger niet beter op."
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst zelf. Vooral de uitzonderingen zorgen voor onduidelijkheid. Is er een duidelijk verschil tussen een tent die je zelf moet opbouwen of een tent die er al staat, vraagt de Raad van State zich af.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof is het "zeer" eens met de aanbeveling van de Raad van State om bij elk plan van het kabinet te bedenken of er voldoende personeel te vinden is om dat uit te voeren, zei hij in gesprek met het ANP. De minister-president had bij het opstellen van de miljoenennota regelmatig te maken met 'onderbesteding': door een gebrek aan personeel lukte het niet om geld uit te geven.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft bij het maken van de begroting geluisterd naar de Tweede Kamer, zei minister van Financiën Eelco Heinen voordat hij daar zijn koffertje met financiële plannen aanbood. Als voorbeelden noemde hij geld voor schoolmaaltijden, schoolboeken en de belastingaftrek van giften aan goede doelen, waarop het kabinet aanvankelijk wilde korten. "Het kabinet heeft naar die zorgen geluisterd en doet er ook een voorstel voor."
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De aangekondigde extra schijf in de inkomstenbelasting levert niet alleen wat op voor de huishoudens met een kleine portemonnee, maar ook voor de hogere inkomens. De eerste schijf wordt opgeknipt. Over het eerste deel van het inkomen, 38.441 euro per jaar, wordt 35,82 procent betaald. Over het tweede deel (vanaf 38.441 tot 76.816) gaat het om een tarief van 37,48 procent. Het hoogste tarief blijft hetzelfde.
45 minuten geleden