Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Aanvullende maatregelen nodig na instellen lockdown Duitsland'

'Aanvullende maatregelen nodig na instellen lockdown Duitsland'

NIJMEGEN (ANP) - Nu Duitsland heeft besloten dat er vanaf woensdag een lockdown geldt, kan Nederland niet achterblijven en zijn aanvullende maatregelen nodig. Dat zegt Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

"Het is mijns inziens onvermijdelijk dat we ons in Nederland ook bezinnen op aanvullende maatregelen. Het verschil met Duitsland wordt anders te groot", aldus Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen.

"Wij adviseren onze inwoners dringend, net zoals de voorbije weken, om drukte te vermijden en op rustige tijden en zo mogelijk online bij lokale winkeliers te kopen. Onze oosterburen zouden dan wel naar ons land kunnen komen om hun kerstinkopen te doen. Dat is niet uit te leggen en ongewenst. Uiteraard is het aan het kabinet om te beslissen over aanvullende maatregelen."

Duitse publiek

Een woordvoerster van Bruls kon niet zeggen aan wat voor soort maatregelen hij dacht.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord volgt de ontwikkelingen bij de oosterburen nauwlettend. De steden Venlo en Roermond zijn zeer in trek bij het Duitse publiek. De kans bestaat dat de Duitsers massaal hier boodschappen gaan doen. Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord "volgt het met zeer veel belangstelling", aldus een woordvoerder. "En de situatie in Duitsland en de gevolgen voor ons staan dan ook hoog op de agenda van het veiligheidsberaad van maandagavond. Dat beraad brengt vervolgens een advies uit aan het kabinet en het besluit vernemen we dan van het kabinet."

Onvoldoende effect

Van 16 december tot 10 januari moeten in Duitsland veel bedrijven de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht. Bondskanselier Angela Merkel zei na spoedoverleg dat de bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. In Duitsland is al weken een gedeeltelijke lockdown van kracht. Toch worden dagelijks nog steeds tienduizenden nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Ook overleden er veel mensen aan Covid.

Duitsers krijgen ook tijdens de feestdagen te maken met de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Zo komt er een verbod op de verkoop van vuurwerk en een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Dat laatste betekent feitelijk het einde van kraampjes waar ondernemers glühwein verkopen.

Mensen wordt ook gevraagd hun sociale contacten te beperken om verspreiding van het virus tegen te gaan. Er mogen niet meer dan vijf mensen uit twee huishoudens samenkomen.

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

2 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

2 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

3 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

7 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

10 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

10 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

13 uur geleden