Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoerders betaald voetbal: vaker racisme vanaf tribunes

Aanvoerders betaald voetbal: vaker racisme vanaf tribunes

HILVERSUM (ANP) - Racisme in het Nederlandse profvoetbal komt vaker voor dan momenteel bekend is. Aanvoerders van de clubs uit de eredivisie en eerste divisie geven in een onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met spelersvakbond VVCS, aan dat racisme vanaf de tribunes geregeld plaatsvindt.

Het televisieprogramma ondervroeg 28 van de 38 aanvoerders van de clubs uit het betaald voetbal. Van hen geven er 21 aan dat racistische spreekkoren vaker voorkomen dan uiteindelijk in het nieuws komen. Ook zegt bijna een derde dat zij zeker een paar keer per half jaar racisme in het voetbal ervaren.

Maar weinig aanvoerders geven aan dat er op hun club afspraken zijn gemaakt als racistische spreekkoren vanaf de tribunes zijn te horen. Teams die daar wel een plan voor hebben, zeggen dat ze direct van het veld lopen als het voorkomt.

Slimme camera's

De ondervraagde captains zijn wel positief over maatregelen die de KNVB en het kabinet willen invoeren om racisme te bestrijden. Vooral slimme camera's, stadionverboden en strafrechtelijke vervolging werken volgens voetballers. Ook het consequent staken van een wedstrijd bij racistische spreekkoren krijgt steun.

Maatregelen die de clubs benadelen, zoals puntenaftrek of een boete, zijn volgens hen minder effectief. "De club straffen heeft geen nut aangezien de supporters dan toch niet worden gestraft. De volgende wedstrijd doen ze het weer. Je moet de daders aanpakken", vindt een ondervraagde aanvoerder.

Spreekkoren

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de ophef bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior in november vorig jaar. Toen werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira het slachtoffer van racistische spreekkoren. De KNVB en het kabinet presenteren zaterdag hun zogeheten aanvalsplan om racisme en discriminatie tegen te gaan.

EenVandaag besteedt in de uitzending van dinsdagavond aandacht aan het onderzoek.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Voetbal

Spierblessure houdt PSG-aanvaller Mbappé voorlopig aan de kant

PARIJS (ANP) - Paris Saint-Germain moet voorlopig aantreden zonder Kylian Mbappé. De snelle aanvaller, een van de boegbeelden van de club, heeft een spierblessure in het bovenbeen opgelopen. PSG zegt niet hoelang Mbappé nodig heeft om te herstellen. Over minder dan een maand wacht de belangrijke confrontatie met Real Madrid in de Champions League.

9 minuten geleden
MVV laat supporters gratis toe voor thuiswedstrijd tegen VVV

MAASTRICHT (ANP) - MVV doet 4 februari het stadion open voor de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Dat gebeurt ongeacht of de huidige coronamaatregelen voor de sportwereld door het kabinet worden verlengd, meldt de Maastrichtse voetbalvereniging.

10 minuten geleden
Giampaolo opnieuw trainer van Sampdoria

GENUA (ANP) - Voetbalclub Sampdoria heeft Marco Giampaolo aangesteld als trainer. De 54-jarige Italiaan is de opvolger van de eerder in de week ontslagen Roberto D'Aversa. Het wordt zijn tweede periode als trainer van de club uit Genua. Eerder zat hij van 2016 tot 2019 op de bank bij Sampdoria, dat zestiende staat in de Serie A.

38 minuten geleden
PSV-trainer Schmidt hamert op 'focus' tegen Telstar

EINDHOVEN (ANP) - Hoewel de aandacht in Eindhoven vooral naar de topper van zondag tegen Ajax uitgaat, is er donderdag eerst nog een bekerwedstrijd tegen Telstar. Trainer Roger Schmidt zei woensdag te waken voor onderschatting van de tegenstander uit de eerste divisie. "Focus zal een sleutelbegrip zijn", zegt de Duitser, die zijn ploeg afgelopen zondag de Eredivisie zag hervatten met een 1-0-zege bij FC Groningen.

52 minuten geleden
KNVB roept kabinet en OMT op stadions te openen

ZEIST (ANP) - Voetbalbond KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden. De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro direct als gevolg van de coronapandemie.

56 minuten geleden
Sparta neemt middenvelder Verschueren over van Lommel

ROTTERDAM (ANP) - Sparta Rotterdam neemt middenvelder Arno Verschueren over van het Belgische Lommel. De 24-jarige Belg maakt het seizoen op huurbasis af op Het Kasteel en wordt aan het einde van het seizoen definitief overgenomen door Sparta. Hij tekent een contract tot de zomer van 2025.

3 uur geleden
Duitse voetbalclubs vinden beperkingen fans buitenproportioneel

BERLIJN (ANP/DPA) - Bestuurders van voetbalclubs uit de Duitse Bundesliga hebben de coronabeperkingen bekritiseerd en eisen dat meer supporters mogen worden toegelaten in de stadions. Dat er op sommige plaatsen maar 500 tot 750 toeschouwers welkom zijn bij een wedstrijd noemen ze "volkomen buitenproportioneel". "750 fans in een stadion met 50.000 plaatsen heeft niets met bescherming tegen besmetting te maken", zei Eckhard Sauren, de vicevoorzitter van 1. FC Köln tegen de website The Pioneer.

4 uur geleden