Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoerders betaald voetbal: vaker racisme vanaf tribunes

Aanvoerders betaald voetbal: vaker racisme vanaf tribunes

HILVERSUM (ANP) - Racisme in het Nederlandse profvoetbal komt vaker voor dan momenteel bekend is. Aanvoerders van de clubs uit de eredivisie en eerste divisie geven in een onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met spelersvakbond VVCS, aan dat racisme vanaf de tribunes geregeld plaatsvindt.

Het televisieprogramma ondervroeg 28 van de 38 aanvoerders van de clubs uit het betaald voetbal. Van hen geven er 21 aan dat racistische spreekkoren vaker voorkomen dan uiteindelijk in het nieuws komen. Ook zegt bijna een derde dat zij zeker een paar keer per half jaar racisme in het voetbal ervaren.

Maar weinig aanvoerders geven aan dat er op hun club afspraken zijn gemaakt als racistische spreekkoren vanaf de tribunes zijn te horen. Teams die daar wel een plan voor hebben, zeggen dat ze direct van het veld lopen als het voorkomt.

Slimme camera's

De ondervraagde captains zijn wel positief over maatregelen die de KNVB en het kabinet willen invoeren om racisme te bestrijden. Vooral slimme camera's, stadionverboden en strafrechtelijke vervolging werken volgens voetballers. Ook het consequent staken van een wedstrijd bij racistische spreekkoren krijgt steun.

Maatregelen die de clubs benadelen, zoals puntenaftrek of een boete, zijn volgens hen minder effectief. "De club straffen heeft geen nut aangezien de supporters dan toch niet worden gestraft. De volgende wedstrijd doen ze het weer. Je moet de daders aanpakken", vindt een ondervraagde aanvoerder.

Spreekkoren

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de ophef bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior in november vorig jaar. Toen werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira het slachtoffer van racistische spreekkoren. De KNVB en het kabinet presenteren zaterdag hun zogeheten aanvalsplan om racisme en discriminatie tegen te gaan.

EenVandaag besteedt in de uitzending van dinsdagavond aandacht aan het onderzoek.

Meer uit Voetbal

Koopmeiners bezorgt Atalanta met strafschop punt bij Milan

MILAAN (ANP) - Teun Koopmeiners heeft Atalanta in de uitwedstrijd tegen AC Milan in de Serie A aan een punt geholpen. De Oranje-international benutte kort voor rust een strafschop en zorgde daarmee voor de eindstand: 1-1. Voor Koopmeiners, die de penalty recht door het midden schoot, was het zijn achtste doelpunt dit seizoen in de competitie.

7 uur geleden
Heerenveen wint ruim in Volendam (0-4) en vergroot daar de zorgen

VOLENDAM (ANP) - Sc Heerenveen heeft een overtuigende zege geboekt in de uitwedstrijd tegen FC Volendam: 0-4. Terwijl de Friezen wat afstand namen van de onderste regionen, werden de zorgen van de Volendammers in de strijd tegen degradatie vergroot.

8 uur geleden
Hato is nog niet helemaal akkoord met Ajax over nieuw contract

ALKMAAR (ANP) - Jorrel Hato wil nog niet vertellen of hij zijn contract bij Ajax snel gaat verlengen. "Als het zeker is, dan zullen jullie dat wel zien", zei hij na een nederlaag bij AZ (2-0).

9 uur geleden
Trainer Martens kan weer naar boven kijken met AZ

ALKMAAR (ANP) - Maarten Martens was een tevreden trainer na de zege van AZ op Ajax (2-0). "We begonnen goed", zei hij. "Maar we scoorden nu ook eens snel. Daar schortte het de laatste weken vaak aan. Nu hielpen we onszelf een beetje in het zadel. Daar was ik wel blij mee."

9 uur geleden
De Vrij draagt met eerste goal van seizoen bij aan 4-0-zege Inter

LECCE (ANP) - Stefan de Vrij heeft met zijn eerste doelpunt van het seizoen bijgedragen aan een ruime zege van Internazionale. De koploper van de Serie A won de uitwedstrijd tegen Lecce met 4-0.

10 uur geleden
Van 't Schip niet ontevreden over experiment met vijf verdedigers

ALKMAAR (ANP) - John van 't Schip vond Ajax nog niet eens zo slecht spelen tijdens het verloren uitduel met AZ (2-0). De trainer sluit ook niet uit dat hij zijn ploeg vaker met vijf verdedigers laat voetballen.

10 uur geleden
Gaaei verwijdert berichten op Instagram na boze reacties Ajax-fans

ALKMAAR (ANP) - Anton Gaaei verwijderde nog voor het laatste fluitsignaal van het duel tussen Ajax en AZ (2-0) al zijn berichten op Instagram. De Deense rechtsback van de club uit Amsterdam was ziek van alle verwensingen aan zijn adres van teleurgestelde fans. Hij wilde voorkomen dat ze bleven reageren op zijn berichten.

10 uur geleden