Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoerders betaald voetbal: vaker racisme vanaf tribunes

Aanvoerders betaald voetbal: vaker racisme vanaf tribunes

HILVERSUM (ANP) - Racisme in het Nederlandse profvoetbal komt vaker voor dan momenteel bekend is. Aanvoerders van de clubs uit de eredivisie en eerste divisie geven in een onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met spelersvakbond VVCS, aan dat racisme vanaf de tribunes geregeld plaatsvindt.

Het televisieprogramma ondervroeg 28 van de 38 aanvoerders van de clubs uit het betaald voetbal. Van hen geven er 21 aan dat racistische spreekkoren vaker voorkomen dan uiteindelijk in het nieuws komen. Ook zegt bijna een derde dat zij zeker een paar keer per half jaar racisme in het voetbal ervaren.

Maar weinig aanvoerders geven aan dat er op hun club afspraken zijn gemaakt als racistische spreekkoren vanaf de tribunes zijn te horen. Teams die daar wel een plan voor hebben, zeggen dat ze direct van het veld lopen als het voorkomt.

Slimme camera's

De ondervraagde captains zijn wel positief over maatregelen die de KNVB en het kabinet willen invoeren om racisme te bestrijden. Vooral slimme camera's, stadionverboden en strafrechtelijke vervolging werken volgens voetballers. Ook het consequent staken van een wedstrijd bij racistische spreekkoren krijgt steun.

Maatregelen die de clubs benadelen, zoals puntenaftrek of een boete, zijn volgens hen minder effectief. "De club straffen heeft geen nut aangezien de supporters dan toch niet worden gestraft. De volgende wedstrijd doen ze het weer. Je moet de daders aanpakken", vindt een ondervraagde aanvoerder.

Spreekkoren

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de ophef bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior in november vorig jaar. Toen werd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira het slachtoffer van racistische spreekkoren. De KNVB en het kabinet presenteren zaterdag hun zogeheten aanvalsplan om racisme en discriminatie tegen te gaan.

EenVandaag besteedt in de uitzending van dinsdagavond aandacht aan het onderzoek.

Meer uit Voetbal

Riquelme helpt Atlético met fraaie treffer langs Mallorca

MALLORCA (ANP) - Atlético Madrid heeft de vierde plaats in de Spaanse voetbalcompetitie verstevigd. Rodrigo Riquelme bezorgde zijn elftal de zege bij Real Mallorca: 0-1.

1 uur geleden
Sassuolo bezorgt kampioen Inter tweede nederlaag

REGGIO EMILIA (ANP) - Internazionale heeft voor de tweede keer dit seizoen een competitiewedstrijd verloren. Sassuolo was met 1-0 te sterk voor de kampioen van de Serie A. In september bezorgde Sassuolo Inter ook al de eerste verliespartij (1-2).

1 uur geleden
Real na nederlaag Barcelona bij Girona zeker van 36e landstitel

GIRONA (ANP) - Real Madrid heeft zich voor de 36e keer verzekerd van de Spaanse voetbaltitel. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti kan de eerste plaats niet meer ontgaan na de nederlaag die FC Barcelona bij Girona FC leed: 4-2. Real was eerder op zaterdag met 3-0 te sterk voor Cádiz.

4 uur geleden
Oranje-opponent Oostenrijk op EK zonder Schlager

LEIPZIG (ANP/DPA) - Oostenrijk kan op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland niet beschikken over Xaver Schlager. De 26-jarige middenvelder van RB Leipzig heeft een scheur in een knieband en staat na een operatie zeker een half jaar aan de kant.

5 uur geleden
Real Madrid na zege op Cádiz bijna zeker van 36e landstitel

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft de 36e landstitel uit de clubgeschiedenis bijna binnen. Het elftal van trainer Carlo Ancelotti won met 3-0 van Cádiz. Als FC Barcelona later op zaterdag punten verspeelt bij Girona, is het kampioenschap al een feit.

6 uur geleden
Burnley na nederlaag dichterbij degradatie uit Premier League

BURNLEY (ANP) - Het wordt voor Burnley steeds lastiger om zich in de Premier League te handhaven. De ploeg van trainer Vincent Kompany ging kansloos onderuit in het thuisduel met Newcastle United (1-4).

6 uur geleden
Malen draagt met treffer bij aan zege van tweede keus Dortmund

DORTMUND (ANP) - Donyell Malen heeft met een doelpunt bijgedragen aan een thuiszege van Borussia Dortmund op FC Augsburg (5-1). De aanvaller maakte de tweede treffer van zijn ploeg.

6 uur geleden