Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoerder Tadic helpt Ajax aan simpele zege op Sparta Rotterdam

Aanvoerder Tadic helpt Ajax aan simpele zege op Sparta Rotterdam

AMSTERDAM (ANP) - Dusan Tadic heeft Ajax aan een eenvoudige thuiszege op Sparta Rotterdam geholpen (4-0). De aanvoerder scoorde tweemaal en bereidde de 2-0 van Kenneth Taylor voor. De 34-jarige Serviër vierde ook zijn honderdste treffer voor de club uit Amsterdam.

"Tadic on fire", zongen de tevreden toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA. Ajax klom met de winst naar de tweede plaats van de ranglijst van de Eredivisie. De achterstand op koploper Feyenoord blijft 3 punten. Beide rivalen treffen elkaar op 19 maart in de hoofdstad. Het spel van Ajax bood ook enige hoop voor de return van donderdag met Union Berlin in de Europa League, na de 0-0 van afgelopen week in de eerste ontmoeting.

Tadic liet tegen de nummer 6 van de ranglijst zien waarom trainer John Heitinga hem als spits gebruikt. Hij was voortdurend aanspeelbaar en zette de ene na de andere aanval op. Tadic was ook bij de eerste drie treffers betrokken. De aanvaller opende in de 6e minuut de score op aangeven van Davy Klaassen. Hij bracht Kenneth Taylor in de 27e minuut handig in stelling voor de 2-0.

Problemen

Ajax kende de afgelopen week tegen RKC Waalwijk en Union Berlin veel problemen om de hechte defensie van de tegenstander te ontregelen. Maar tegen Sparta viel de kampioen minder voorspelbaar aan. Ajax bracht de verdedigers van Sparta met snelle positiewisselingen regelmatig in de problemen. Mohammed Kudus scoorde voor rust ook bijna. De Ghanees kopte op de lat.

Trainer Heitinga wijzigde zijn basisformatie op één positie. Klaassen mocht weer een de aftrap verschijnen en was belangrijk bij de openingstreffer. Calvin Bassey moest weer op de bank plaatsnemen. Edson Álvarez, afgelopen donderdag tegen Union Berlin nog middenvelder, startte als centrale verdediger. De kans is groot dat Bassey donderdag in Berlijn terugkeert in het elftal. In dat geval schuift Álvarez door naar het middenveld. De Mexicaan liet zich tegen Sparta wel vervangen met een pijnlijke schouder.

Ajax vroeg in de tweede helft tot drie keer toe vergeefs om een strafschop. Arbiter Pol van Boekel weigerde de bal in alle gevallen op de stip te leggen. Op aangeven van de videoscheidsrechter floot hij alsnog voor een strafschop nadat de ijverige Steven Bergwijn naar de grond was gegaan na een duel met Shurandy Sambo. Tadic belastte zich met de penalty en maakte geen fout. Mohammed Kudus maakte nog de 4-0 en droeg dat doelpunt op aan Christian Atsu, zijn landgenoot die is omgekomen bij de zware aardbevingen in Turkije.

Meer uit Voetbal

AS Roma kan in eigen huis niet winnen van Juventus

ROME (ANP) - AS Roma is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Juventus te winnen. In het Stadio Olimpico eindigde het duel tussen de nummer 5 en de nummer 3 van de Serie A in 1-1.

2 uur geleden
Coach Slot genoot van 'echt heel bijzonder' eerbetoon in De Kuip

ROTTERDAM (ANP) - Trainer Arne Slot was onder de indruk van het uitgebreide eerbetoon dat hij van de Feyenoord-fans kreeg tijdens de 5-0-thuiszege op PEC Zwolle. "Ik zou het kunnen downgraden, maar dat zou geen recht doen aan de gevoelens die ik op dat moment had. De afgelopen drie jaar heb ik al steeds de waardering gevoeld van de fans, maar vandaag was het wel heel massaal. Echt heel bijzonder", zei Slot voor de camera van ESPN na zijn voorlopig waarschijnlijk voorlaatste wedstrijd in De Kuip.

2 uur geleden
Feyenoord klopt PEC met 5-0, fans juichen Slot uitgebreid toe

ROTTERDAM (ANP) - Feyenoord heeft op eigen veld met grote cijfers afgerekend met het eveneens al uitgespeelde PEC Zwolle: 5-0. Dankzij de ruime zege heeft de bekerwinnaar met nog twee duels te gaan meer doelpunten gescoord dan in het afgelopen kampioensseizoen (85 tegen 81). Ook kan het puntenaantal van toen nog worden verbeterd (78 om 82).

3 uur geleden
Argentijn Menotti (85) overleden, bondscoach tijdens WK 1978

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De succesvolle Argentijnse oud-bondscoach César Luis Menotti is op 85-jarige leeftijd overleden. Menotti was trainer van de ploeg die in 1978 in de WK-finale in eigen land het Nederlands elftal van de wereldtitel afhield (3-1 na verlenging). Het was voor de Argentijnen de eerste wereldtitel.

3 uur geleden
AC Milan en Genoa gelijk in doelpuntrijk duel

MILAAN (ANP) - AC Milan is tegen middenmoter Genoa niet verder gekomen dan een 3-3-gelijkspel. De nummer 2 van de Serie A achter kampioen Internazionale heeft net als Genoa dit seizoen weinig meer om voor te spelen.

5 uur geleden
Martens denkt dat hij Twente met zege AZ zenuwachtig maakt

ALKMAAR (ANP) - Coach Maarten Martens van AZ wilde FC Twente zenuwachtig maken in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie. Dat lukte aanvankelijk niet, maar dankzij een goede tweede helft wonnen de Alkmaarders met 2-1 en hebben ze het gat met de concurrent verkleind tot twee punten. "Ik denk dat ze nu zenuwachtig de bus in gaan naar Twente", aldus de coach bij ESPN.

5 uur geleden
Ongeslagen Leverkusen wint ruim bij Frankfurt, Frimpong scoort

FRANKFURT (ANP) - De Duitse kampioen Bayer Leverkusen is ook in zijn 48e officiële duel van het seizoen ongeslagen gebleven. De ploeg van trainer Xabi Alonso overtuigde in het uitduel met nummer 6 Eintracht Frankfurt: 1-5. Oranje-international Jeremie Frimpong maakte in de 77e minuut, vijf minuten na zijn invalbeurt, de 1-4.

5 uur geleden