Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

"Deze week zijn vooral kleine hoeveelheden binnengekomen die vaak rechtstreeks doorgingen naar de winkel", aldus de zegsman. Doorgaans gaan bestellingen eerst naar een distributiecentrum en worden vanaf daar winkels bevoorraad.

Drogisterijketen Kruidvat voorziet voor de komende tijd geen problemen qua beschikbaarheid van zelftesten. Door de toegenomen vraag kan een schap tijdelijk leeg zijn, zegt een woordvoerster. "Die voorraad moet dit weekend binnenkomen, de komende dagen wordt het beter."

Albert Heijn

Ook supermarktconcern Albert Heijn, waartoe ook drogisterijketen Etos hoort, laat weten geen signalen te hebben gekregen van lege schappen. "De winkels worden extra bevoorraad zodat de zelftesten er nog voor het weekend liggen", aldus de zegsvrouw. De winkels van Etos krijgen extra voorraden. Komende week komen 1,3 miljoen zelftesten binnen bij Albert Heijn en Etos.

Coronazelftesten zijn sinds april beschikbaar bij de supermarkt, drogist en apotheek. In oktober zakte de verkoop ervan in, maar sinds november is er weer veel vraag, aldus het CBD. Sinds de persconferentie van vrijdag 26 november is de verkoop verder toegenomen. Toen adviseerde het demissionaire kabinet met het oog op Sinterklaas dat mensen zich preventief testen voor ze op bezoek gaan. "Als we de dagomzetten vergelijken met vorige week, dan zijn we er deze week al met enkele tientallen procenten overheen", zegt de woordvoerder over de verkoop van de zelftesten.

GGD-test

Donderdag besloot het kabinet dat een zelftest volstaat bij klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen. Bij een positieve zelftest moet alsnog een GGD-test gedaan worden. Bij een negatieve test hoeven mensen niet thuis te blijven.

Tot en met kerst komen er nog miljoenen zelftesten bij voor de drogisterijbedrijven. Het CBD denkt dat de druk op de vraag zal afnemen als de scholen volgende week zelftesten geleverd krijgen. Voor groep zes tot en met acht van het basisonderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.

Meer uit Gezond

Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

1 uur geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

4 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

4 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

4 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

4 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

4 dagen geleden