Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

"Deze week zijn vooral kleine hoeveelheden binnengekomen die vaak rechtstreeks doorgingen naar de winkel", aldus de zegsman. Doorgaans gaan bestellingen eerst naar een distributiecentrum en worden vanaf daar winkels bevoorraad.

Drogisterijketen Kruidvat voorziet voor de komende tijd geen problemen qua beschikbaarheid van zelftesten. Door de toegenomen vraag kan een schap tijdelijk leeg zijn, zegt een woordvoerster. "Die voorraad moet dit weekend binnenkomen, de komende dagen wordt het beter."

Albert Heijn

Ook supermarktconcern Albert Heijn, waartoe ook drogisterijketen Etos hoort, laat weten geen signalen te hebben gekregen van lege schappen. "De winkels worden extra bevoorraad zodat de zelftesten er nog voor het weekend liggen", aldus de zegsvrouw. De winkels van Etos krijgen extra voorraden. Komende week komen 1,3 miljoen zelftesten binnen bij Albert Heijn en Etos.

Coronazelftesten zijn sinds april beschikbaar bij de supermarkt, drogist en apotheek. In oktober zakte de verkoop ervan in, maar sinds november is er weer veel vraag, aldus het CBD. Sinds de persconferentie van vrijdag 26 november is de verkoop verder toegenomen. Toen adviseerde het demissionaire kabinet met het oog op Sinterklaas dat mensen zich preventief testen voor ze op bezoek gaan. "Als we de dagomzetten vergelijken met vorige week, dan zijn we er deze week al met enkele tientallen procenten overheen", zegt de woordvoerder over de verkoop van de zelftesten.

GGD-test

Donderdag besloot het kabinet dat een zelftest volstaat bij klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen. Bij een positieve zelftest moet alsnog een GGD-test gedaan worden. Bij een negatieve test hoeven mensen niet thuis te blijven.

Tot en met kerst komen er nog miljoenen zelftesten bij voor de drogisterijbedrijven. Het CBD denkt dat de druk op de vraag zal afnemen als de scholen volgende week zelftesten geleverd krijgen. Voor groep zes tot en met acht van het basisonderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.

Meer uit Gezond

Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

2 uur geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

2 uur geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

2 uur geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

4 uur geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

4 uur geleden
Huisartsen zien minder jonge kinderen met kinkhoest na hoge piek

UTRECHT (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van kinkhoest onder de jongste kinderen daalt weer, na de hoogste piek in jaren. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel zagen huisartsen de afgelopen weken minder jonge patiënten (0-4 jaar) dan in de periode daarvoor.

23 uur geleden
Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

2 dagen geleden