Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

"Deze week zijn vooral kleine hoeveelheden binnengekomen die vaak rechtstreeks doorgingen naar de winkel", aldus de zegsman. Doorgaans gaan bestellingen eerst naar een distributiecentrum en worden vanaf daar winkels bevoorraad.

Drogisterijketen Kruidvat voorziet voor de komende tijd geen problemen qua beschikbaarheid van zelftesten. Door de toegenomen vraag kan een schap tijdelijk leeg zijn, zegt een woordvoerster. "Die voorraad moet dit weekend binnenkomen, de komende dagen wordt het beter."

Albert Heijn

Ook supermarktconcern Albert Heijn, waartoe ook drogisterijketen Etos hoort, laat weten geen signalen te hebben gekregen van lege schappen. "De winkels worden extra bevoorraad zodat de zelftesten er nog voor het weekend liggen", aldus de zegsvrouw. De winkels van Etos krijgen extra voorraden. Komende week komen 1,3 miljoen zelftesten binnen bij Albert Heijn en Etos.

Coronazelftesten zijn sinds april beschikbaar bij de supermarkt, drogist en apotheek. In oktober zakte de verkoop ervan in, maar sinds november is er weer veel vraag, aldus het CBD. Sinds de persconferentie van vrijdag 26 november is de verkoop verder toegenomen. Toen adviseerde het demissionaire kabinet met het oog op Sinterklaas dat mensen zich preventief testen voor ze op bezoek gaan. "Als we de dagomzetten vergelijken met vorige week, dan zijn we er deze week al met enkele tientallen procenten overheen", zegt de woordvoerder over de verkoop van de zelftesten.

GGD-test

Donderdag besloot het kabinet dat een zelftest volstaat bij klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen. Bij een positieve zelftest moet alsnog een GGD-test gedaan worden. Bij een negatieve test hoeven mensen niet thuis te blijven.

Tot en met kerst komen er nog miljoenen zelftesten bij voor de drogisterijbedrijven. Het CBD denkt dat de druk op de vraag zal afnemen als de scholen volgende week zelftesten geleverd krijgen. Voor groep zes tot en met acht van het basisonderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Maken van richtlijn voor gebruik coronapillen kan nog tijd duren

UTRECHT (ANP) - Het kan nog een tijd duren voor de coronapillen van Pfizer daadwerkelijk voorgeschreven kunnen worden aan patiënten, zo laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) weten. Huisartsen en andere medisch specialisten moeten eerst een zogenoemde behandelrichtlijn voor het middel opstellen.

6 uur geleden
Boostertempo zakt verder: afgelopen week ongeveer 343.000 prikken

DEN HAAG (ANP) - Steeds minder mensen halen een boosterprik tegen het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen hebben iets meer dan 343.000 mensen een oppepprik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds november, toen de boostercampagne nog op gang moest komen.

6 uur geleden
Ruim 64.000 positieve coronatests erbij, achterstand onbekend

BILTHOVEN (ANP) - Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 64.602 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een van de hoogste aantallen ooit. Twee keer eerder waren er zo'n 65.000 positieve tests.

9 uur geleden
EMA positief over coronapillen van Pfizer

AMSTERDAM (ANP) - De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Brussel neemt die adviezen doorgaans snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.

9 uur geleden
Laagste aantal coronapatiënten op ic sinds 1 november

ZEIST (ANP) - De afname van het aantal coronapatiënten op de intensive cares houdt aan. Donderdag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen nu 233 ernstig zieke patiënten met Covid-19 op de ic's van Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 16 minder dan een dag eerder.

10 uur geleden
Test op 'mini-orgaan' geeft mensen met taaislijmziekte prognose

UTRECHT (ANP) - In een laboratorium gekweekte 'mini-orgaantjes' van patiënten met taaislijmziekte blijken een goed hulpmiddel om te bepalen hoe ernstig de ziekte voor een individuele patiënt is. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben hier een nieuwe methode voor ontwikkeld. Een dergelijke test bestond nog niet. Het kan volgens de wetenschappers "een belangrijk instrument zijn" om in te schatten in hoeverre de werking van lichaamscellen is verstoord. Zo kan ook beter worden ingeschat of bepaalde behandelingen nodig zijn.

10 uur geleden
Vorige week kwart van de boosterprikken gezet zonder afspraak

UTRECHT (ANP) - Voor ongeveer een kwart van alle boosterprikken die afgelopen week bij de GGD'en is gezet, was vooraf geen afspraak gemaakt. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.

1 dag geleden