Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanvaring tussen coalitiepartijen over stikstofdoel 2030

Aanvaring tussen coalitiepartijen over stikstofdoel 2030

AMSTERDAM (ANP) - De aanvoerders van de Eerste Kamerlijsten van coalitiepartijen VVD, D66 en CDA zijn tijdens een televisiedebat van WNL gebotst over het stikstofbeleid. Op een stemming over het belang van het stikstofdoel voor 2030 stemden ze alle drie verschillend.

De stelling "Stikstofdoel 2030 negeren is stilstand creëren" kwam van D66'er Paul van Meenen. Hij zei dat een "blokkeerbus" van "uiterst rechts" (namelijk: BBB, Forum voor Democratie, PVV en JA21) stikstofbeleid straks in de Eerste Kamer kan tegenhouden, en waarschuwde daarvoor.

CDA'er Theo Bovens stemde tegen de stelling, met de toelichting dat voor zijn partij het jaartal niet heilig is maar het doel wel. VVD'er Edith Schippers weigerde te stemmen omdat de stelling polariserend zou zijn.

Asielzoekers

De opstelling van de drie regeringspartijen leidde tot rumoer onder de aanwezige oppositie, PVV, GroenLinks en JA21. Volgens PVV'er Marjolein Faber durft de VVD niet te zeggen dat de stikstofdoelen dienen om boeren te verjagen en asielzoekers te huisvesten.

Annabel Nanninga (JA21) zei de discussie tussen de coalitiepartijen "met popcorn en cola" aan te kijken. "U komt er niet uit", zei Paul Rosenmöller van GroenLinks tegen VVD, D66 en CDA.

Meer uit Politiek

BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

19 uur geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

19 uur geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

21 uur geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

22 uur geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

22 uur geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

23 uur geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

1 dag geleden