Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aanval op Severodonetsk duurt langer dan Rusland had gehoopt

Aanval op Severodonetsk duurt langer dan Rusland had gehoopt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Russische troepen hebben ongeveer een derde van Severodonetsk veroverd, maar de aanval op de Oost-Oekraïense stad duurt wel langer dan gehoopt. Dat stelt Leonid Pasetsjnik, de leider van de afvallige Oekraïense regio Loehansk, tegenover het Russische staatspersbureau TASS.

"We kunnen nu al zeggen dat we een derde van Severodonetsk onder controle hebben", zei Pasetsjnik. "Maar we willen in de eerste plaats dat de infrastructuur van de stad behouden blijft."

Volgens de Oekraïense generale staf is de slag om de stad de beslissende fase ingegaan. Maar de Russische aanvallen zijn tot nog toe niet succesvol gebleken, aldus Kiev. Een poging om het plaatsje Bachmoet te veroveren en daarmee Severodonetsk helemaal van de buitenwereld af te snijden, is vooralsnog mislukt. Een aanval op het dorp Dovhenke zou zijn afgeslagen en Russische troepen hebben zich teruggetrokken uit het stadje Liman.

Chemische fabrieken

Russische beschietingen hebben een groot deel van Severodonetsk verwoest en troepen zijn de stad via het zuidoosten en noordoosten binnengedrongen, maar de Russische campagne in de Donbas-regio heeft vertraging opgelopen door de Oekraïense verdediging. Volgens staatspersbureau TASS werd de vooruitgang van de Russische troepen bemoeilijkt door de aanwezigheid van meerdere chemische fabrieken in het gebied.

Het is Russische troepen uiteindelijk maandag gelukt om Severodonetsk binnen te trekken, nadat de stad al een aantal weken werd omsingeld en hevig werd beschoten. Het is de enige grote stad in de regio Loehansk die nog niet in handen is van de Russen.

Volgens Kiev is het in andere sectoren van het front beduidend kalmer. Alleen in de omgeving van Slovjansk vinden sporadisch gevechten plaats.

Meer uit Buitenland

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

54 minuten geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

55 minuten geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

1 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

2 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

3 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

4 uur geleden