
Aantal werkvergunningen voor asielzoekers dit jaar verviervoudigd
AMSTERDAM (ANP) - Het aantal verstrekte werkvergunningen voor asielzoekers is dit jaar verviervoudigd, van 1840 in 2023 naar bijna 7400 in 2024. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Nu asielzoekers het hele jaar mogen werken in plaats van slechts 24 weken, is een belangrijke drempel voor werkgevers om asielzoekers aan te nemen weggenomen.
Vooral uitzendbedrijven vragen werkvergunningen voor asielzoekers aan. Bij de aanvraag voor een vergunning moet de werkgever aangeven welke functie de beoogde kandidaat gaat vervullen. Ongeveer een op de vijf asielzoekers die een vergunning krijgt, gaat aan de slag als schoonmaker, een op de tien als productiemedewerker. Een iets kleiner deel gaat aan het werk als afwasser of keukenhulp of wordt ingezet als magazijnmedewerker. Soms worden er ook werkvergunningen verstrekt voor tandartsassistenten, ICT-medewerkers en zorg- en onderwijsgevend personeel.
De meeste vergunningen worden verstrekt in de regio Amsterdam, gevolgd door Utrecht en Rijnmond. Lang niet iedere asielzoeker krijgt een baan die past bij de opleiding en ervaring uit het thuisland, zegt directeur Judith Duveen van UWV Werkbedrijf. "We laten nog veel talent onbenut. Het zou goed zijn als we met elkaar kijken naar wat mensen nog meer kunnen en wat hun vaardigheden zijn."
Afgeschafte 24-wekeneis
Asielzoekers mochten tot eind 2023 niet meer dan 24 weken per jaar werken. Deze zogeheten 24-wekeneis is afgeschaft nadat de Raad van State had geoordeeld dat deze in strijd was met Europese richtlijnen.
Lang niet alle aanvragen voor een werkvergunning worden goedgekeurd. Gemiddeld wordt ongeveer 25 tot 30 procent geweigerd. Soms gebeurt dat omdat een aanvrager alsnog van de aanvraag afziet of omdat de asielzoeker inmiddels statushouder is geworden. Soms wordt een aanvraag geweigerd omdat de werkgever geen marktconforme arbeidsvoorwaarden biedt of omdat de asielzoeker binnen afzienbare tijd het land wordt uitgezet.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
52 minuten geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
57 minuten geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
2 uur geleden